Citromos, pirított kelkáposzta sült paradicsommal. És pisztránggal.

1173899_10201992576362639_297247387_n.jpg

Ha az ember nem akar olajszagot a lakásában, három dolgot tehet. Elmegy étterembe, megsütteti anyuval vagy teljesen lemond azokról az ételekről, melyek ezzel a mellékhatással járnak. A rántott hús, a serpenyőben sült hal, a palacsinta és a steak nálam mind tiltólistán szerepelnek. Na nem azért, mert nem szeretem őket, hanem amiatt, mert utána napokig olyan szag van a lakásban, mintha egy zug lángos sütödét üzemeltetnék a kisszobában.  Nem állítom, hogy a sütőben való sütés teljesen illat- és szagmentes megoldás, de tény, hogy kevésbé agresszív és valamivel egészségesebb alternatíva lehet. Ennél az ételnél a hal igazából csak mellékszereplő lett. Nem így terveztem, de amikor elkészült a köret  úgy döntöttem, hogy a pisztrángot leminősítem és a köreté lesz a főszerep. Imádom a kelkáposztát, nem tehetek róla. Valahogy gyerekkoromban nem sikerült megutáltatni velem. Hogy erről valójában ki tehet, nem tudom, de azt hiszem, hogy anyu keze biztosan benne volt a dologban. Főzve, sütve, vagy pirítva, igazából teljesen mindegy. Jöhet minden formában, csak finom legyen. Ez most pirítva készült és citromos lett. Elhiszem, hogy első hallásra talán kicsit bizarr, de higgyék el, az ember nem is gondolná, hogy egy kelkáposzta mikre nem képes.

Recept

Hozzávalók 2 főre

2 pisztráng előkészítve

1 ek puha vaj

1 ek olíva olaj

fél citrom leve

2 paradicsom cikkekre vágva

só, bors

fél fej zsenge kelkáposzta 1 centis csíkokra vágva ( az erekre merőlegesen csíkozzuk) 

1 ek olíva olaj

só, bors

chilipehely ( elhagyható)

1 ek fehérbor ( elhagyható)

kis csokor friss petrezselyemzöld vagy koriander

fél citrom leve

1175555_10201992600363239_332096440_n.jpg

A sütőt előmelegítem 200 fokra. A halakat megmosom, megszárítom, mindkét oldalán három helyen beirdalom.  Megkenem őket a puha vajjal, kívül-belül sózom, borsozom, citromlével meglocsolom, majd sütőpapírral bélelt tepsire teszem őket 6-8 cm-re egymástól. (A hasukat citromcikkel, rozmaringággal tömhetjük meg) Köréjük szórom a felcikkezett paradicsomokat majd 30 percig sütöm. Az utolsó tíz percben egy nagyobb serpenyőt füstölésig hevítek. Ráöntök 1 ek olíva olajt és óvatosan ráteszem a felcsíkozott káposztát. Összeforgatom, sózom, borzosom. rászórom a chilipelyhet és 6-7 perc alatt megpirítom folyamatos mozgatás mellett. A végén hozzáadom a fehérbort és további fél percig pirítom. Citromlével ízesítem. Tálaláskor hozzáforgatom a hallal együtt sült paradicsomot, friss petrezselyemzöldet és a frissen megsült hallal együtt fogyasztom.