Paradicsomos sült kukorica, ami nekem főzelék

994027_10202278456069453_224148999_n.jpg

Hetek óta motoszkál bennem a sült kukorica gondolata. Nyáron nincs vele gondom, mert grillezésnél simán csövestől megsütöm, de ilyenkor, amikor már nagyon nem jut hozzá az ember, csak a dobozos változat marad. Már ezzel sincs probléma, a sütő amúgy is nagy barátom lett, mert amióta rákaptam a zöldségek sütésére szívem szerint egész nap járatnám és csak sütnék, sütnék ezerrel. Ezt a mániámat így a kukorica sem úszhatta meg, mert ugyan úgy, mint a többiek kapott egy csípős, sós-olajos kabátot, hozzá magas hőfokot és 15 percet ahhoz, hogy ezalatt szuper alapanyaggá váljon. A paradicsomos alap első körben tejszínesnek indult, de nem igazán tetszett. Aztán -ha már chili és kukorica-  jött a paradicsomos verzió, ami túl egyszerűnek tűnt ahhoz, hogy ne kerüljön bele egy kis mexikói csavar az étcsoki képében. Elsőre talán bizarr, de higgyétek el, hogy működik. Nem lett tolakodó, nem lett "csokitorta", éppen csak annyira van jelen, ami kerekké teszi ezt az abbahagyhatatlan sült kukoricát. Tudom, tudom! Ez nem is igazi főzelék. Sebaj! 

Recept

2 doboz kukoricakonzerv

2 ek olaj

1 tk só

fél tk chilipehely vagy chilipor

4 szál újhagyma centisre karikázva (zöldjéből is mehet) vagy egy közepes vöröshagyma felezve, vékonyra szeletelve

3 ek olíva olaj

1 gerezd fokhagyma

1 dl víz

3 dl (1 doboz) hámozott-kockázott paradicsom konzerv

1 tk cukor

1 dkg étcsoki

só, frissen őrölt bors

friss koriander vagy petrezselyemzöld

pár csepp lime

A sütőt előmelegítem 230 fokra, légkeveréssel. A kukoricát lecsepegtetem (a levét nem öntöm ki, hanem félreteszem a raguhoz), keverőtálba teszem, hozzáadom az olajat, sót, chilit, alaposan összeforgatom, majd tepsire öntöm. Arra figyelek, hogy a szemek ne nagyon fedjék egymást, mert akkor nem sülnek, csak párolódnak. Betolom a sütőbe és 14-15 percig sütöm. 10 percnél átforgatom a szemeket és tovább sütöm. Vigyázzunk, mert nagyon forró a tepsi. Amíg sül a kukorica, a felhevített olajon elkezdem dinsztelni a hagymát. Vigyázok, hogy ne égjen le, finoman sózom, a félretett kukoricalével 2-3 percig főzöm. Ráreszelem a fokhagymát, felöntöm a paradicsommal és a vízzel (az egy decivel öblítem ki a konzervdobozt), borsozom, cukrozom majd 3-4 percig rotyogtatom. Hozzáadom a csokit, teljesen feloldom benne és el is készült az alapom. Kóstolom, ha kell sózom. Vigyázzunk, mert a kukorica is sós. Tálaláskor a paradicsomos ragu felét tányérra tesszük, rászórjuk a forró kukoricát, friss korianderrel vagy petrezselyemmel díszítjük. Pár csepp lime lével frissíthetjük. 

A facebook-on is ott vagyok.