Citromos-tormás burgonyafőzelék vajas zellerszárral
Miután sikerült "lejönnöm" a currys lencsefőzelékről egy kicsit lágyabb főzeléket kívántam. Nem akartam sokáig pepecselni, így most nem sütöttem semmit, éppen csak egy kicsit átpirítottam némi szárzellert egy kevés vajon. A hétvégi nagyon jól sikerült Restaurant Day-ről maradt némi friss koriander (tonnányi) így arra gondoltam, hogy korianderfőzeléket főzök. Mivel ez túl egyszerű lett volna, muszáj volt találnom egy másik pofonegyszerű változatot, ami kevésbé macerás. A krumpli ilyenkor mindig jó választás, főleg ha az ember biztosra akar menni. Volt még itthon tormám, a citrom meg amúgy is télen-nyáron kéznél van, szóval csak összehoztam őket egy tányérban és ez lett belőle. Pikáns, téli, laktató. A koriandertől és a citromtól egészen elegáns lett ez a szürke eminenciás.
Recept
80 dkg burgonya kockázva
1 fej vöröshagyma finomra aprítva
1 ek vaj
3 ek olíva olaj
1 gerezd fokhagyma reszelve
1 babérlevél
3 cm friss, reszelt torma
cél citrom reszelt héja és kifacsart leve
7 dl alaplé vagy víz
1 dl joghurt
1 csapott ek étkezési keményítő
só, bors
2 rúd zellerszár
fél ek vaj
1 ek olíva olaj
friss koriander vagy petrezselyem
csilipehely
A hagymát a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinsztelem, finoman sózom. Hozzáreszelem a fokhagymát, ráborítom a krumplit és felengedem az alaplével. Beledobom a babért, sózom, borsozom és fedő alatt 10-12 perc alatt puhára főzöm. Ezalatt a felkarikázott zellert egy serpenyőben fél evőkanál vaj és egy evőkanál olaj keverékében 7-8 perc alatt megsütöm, finoman sózom. Ellenőrzöm a főzeléket és a 10. percnél bereszelem a tormát és a citromhéjat és tovább főzöm. Ha kész, egy merőkanálnyit kiveszek, pürésítem, majd visszaöntöm az alaphoz. A joghurtot egy evőkanál étkezési keményítővel és fél dl vízzel csomómentesre keverem és besűrítem vele a főzeléket. Citromlével, borssal és ha kell sóval ízesítem. Friss korianderrel és olíva egy újabb csavart vihetek bele.
A facebook-on is ott vagyok!