Diós sültzeller-főzelék

1467231_10202868691184962_794810336_n.jpg

Mézeskalács-bejgli. Ezeket sütöm, hiszen én se maradhatok ki a karácsonyi illatgenerálásból. Az egész lakás édeskés, citrusos és mézes karácsony illatú, pedig fenyőfánk még nincs is. Azt azért nem mondom, hogy ilyenkor nem esne jól, ha legalább ezekben a napokban ne nekem kellene még főzni is, de hát úgy sem bírnám ki, hogy ne egyek rendesen, szóval szorítottam időt erre is. És ha már főzök, akkor miért is ne többfélét egyszerre. Nem tudtam meghazudtolni magamat, megint a sütő lett a legjobb barátom, és azért, hogy legalább arról tanúbizonyságot tegyek, hogy nem mindent "rontok" el curryvel, ebbe a főzelékbe nem tettem egy grammot se. Jó, annyira azért nem vagyok hős, mert a másik főzelék currys-kókuszos krumpli lett, így a rajongásomat ott erősen kiélhettem, de haladó függőként meggyőződésem, hogy tőlem ez is nagy teljesítmény. Az új mániám, hogy sütés előtt darált dióba hempergetem meg a zöldségeket és ezzel egy olyan extra karaktert adok nekik, ami így, karácsony előtt nem kicsit tett még inkább télrajongóvá. A dió és a zeller meg amúgy is kéz a kézben járnak, szóval amondó vagyok, hogy inkább legyen egy rúd bejglivel kevesebb az asztalon, de ezt a diós zöldségcuccot nem érdemes kihagyni a téli ízkavalkádból. 

Recept 2 főre

1,2 kg zellergumó tisztítva, másfél centisre kockázva

1 fej vöröshagyma finomra aprítva

1 ek vaj

3 ek olíva olaj

1 gerezd fokhagyma

1 csokor petrezselyemzöld

6 dl alaplé

1 kk só

10 dkg darált dió

3 késhegynyi frissen őrölt szerecsendió

1 dl olaj

2 ek pirított dióbél durvára aprítva

pár csepp citromlé

A sütőt előmelegítem 220 fokra. A hagymát a vaj és olaj összeolvasztott keverékén puhára dinsztelem, finoman sózom. Egy-két kanál vízzel folyamatosan meglocsolom, hogy hamarabb főljön. A felkockázott zellerből félreteszek 15 dekányit, a többit egy zacskóba teszem. Az egy dl olajat összekeverem a darált dióval, fél kk sóvak és a szerecsendióval, majd a keveréket a zellerre öntöm. Alaposan összerázom, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire borítom. Fontos, hogy ne fedjék egymást, inkább süssük két részletben, mert a párától nem sül, inkább fő. Kb. 16-18 percig sütöm. Amíg sült, a puha hagymára reszeljük rá a fokhagymát és keverjük hozzá a félretett zellerkockákat. A petrezselyem szárát aprítsuk finomra és ezt is tegyük bele. Sózzuk, borsozzuk majd fedő alatt 15 perc alatt puhára főzzük. A főzés kétharmadánál adjuk hozzá a petrezselyem leveleit is és az utolsó percekben együtt főzzük őket. A közben megsült zeller kétharmadát is hozzáforgatom, majd az egészet pürésítem. Ízesítem sóval, borssal, pár csepp citromlével és a maradék sült zellerrel, pirított dióval és friss petrezselyemzölddel tálalom. Pár csepp tökmagolaj csodákat tesz vele. 

A facebook-on is ott vagyok!