Vöröslencse főzelék sült sárgarépával

1509764_10203409567866541_1701037192_n_1.jpg

Most, hogy újra itt az ősz, nem voltam rest valami olyasmit főzni, ami kirobbant a szürke egyhangúságból. A városban tekerve sikerült alaposan megáznom is, de még ez sem tántoríthatott el attól, hogy jelképesen "kiszínezzem" a konyhaasztalt. Sárga a lencse, sárga a répa is, a koriander harsány zöldjéről már ne is beszéljek. Hihetetlen, de ilyen apró dolgokkal is feldobhatjuk a napunkat. Tovább emeli erényeit, hogy gyorsan elkészíthető és túl nagy macerával sem jár, mert ezt a lencsét még áztatni sem kell. A türelmetlen vérmérsékletűeknek kitűnő választás, bár azt is tudom, hogy ebben az esetben semmi sem lehet elég gyors vagy éppen elég egyértelmű. Vagyunk így ezzel egy páran, pontosan tudom, hogy miről beszélek. Mindenesetre akár körmöt rágva, akár higgadtan kivárva érdemes rászánni az időt, mert egyszerűen nagyon finom. És bár a 'tetejét"  túlságosan is megpakoltam, de nem bántam meg. Ennél a főzeléknél a "kevesebb néha több" nem alkalmazható közhely. A fenébe is! Adjuk meg a módját! 

Recept 2 főre

1 ek vaj

3 ek olaj

1 közepes fej vöröshagyma finomra aprítva

3 cm gyömbér reszelve

1 gerezd fokhagyma reszelve

fél-fél kk currypor, őrölt kömény

40 dkg vöröslencse, áztatni nem kell (én a felezettet főztem)

fél tk só

1 babérlevél

1 liter alaplé

1 tk dijoni mustár, ami ízlés szerint lehet több, kevesebb

5 dkg pirított kesudió vagy más olajos mag durvára aprítva

chilipehely

friss koriander vagy petrezselyemzöld

A répához:

30 dkg sárgarépa kockázva

fél dl olaj

fél kk só

1 gerezd citrom leve

1 tk fekete szezámmag, de lehet mák is

A sütőt melegítsük elő 220 fokra. A kockázott répát tegyük egy nejlonzacskóba. Az olajat keverjük össze a sóval majd borítsuk a répára. Alaposan rázzuk össze, majd öntsük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Szórjuk rá a szezámmagot és 16-18 perc alatt süssük meg. Közben egy nagyobb lábosban közepes lángon olvasszuk össze a vajat az olajjal. Mehet rá a hagyma, finoman sózzuk, puhára pirítom. Egy-két kanál vizet folyamatosan hozzáadok, hogy gyorsabban puhuljon. Mérséklem a lángot, majd ráreszelem a hagymára a gyömbért és fokhagymát, rászórom a fűszereket és fél percig együtt pirítom őket. Ráborítom a lencsét, felöntöm az alaplével, beledobom a babérlevet és fedő alatt, a forrástól számítva 10-12 percig főzöm. Álljunk mellette, mert könnyen kifut, habzik. Hamar szétfőhet, szóval érdes rá figyelni és az sem baj, ha kicsit roppanós marad. Sajnos a szép színét elveszíti, a gyorsaságáért ezt kell feláldozni cserébe. Ha megfőtt, két decinyit szedjünk külön és pürésítsük, majd adjuk vissza az alaphoz. A mustárt keverjük ki 2-3 kanál főzelékkel és ízesítsük be vele. Kóstoljuk, sózzuk, borsozzuk. Sült répával, kesudióval, korianderrel tálaljuk. Én megszórtam jó sok chilivel és za'atar fűszerkeverékkel is.

A facebook-on is ott vagyok!