Retekpesztós burgonyafőzelék

1622857_10203530764496381_331924789_n.jpg

Még egy lépéssel közelebb a tavaszhoz. Már megint a megunhatatlan krumplit vettem alapul és egy olyan piaci melléktermékkel házasítottam össze, ami az egyik kedvenc tavaszi zöldségemhez tartozik. Nem viccelek, szerintem nagyon sokan simán letépik és kidobják a retek zsenge leveleit, pedig tök jól lehet vele ízesíteni is. Az íze elég karakteres, kicsi csípős és ha szuperzsengén vesszük meg, még salátának is simán elmehet. Szóval tekertem belőle egy pesztót, főztem egy hagyományos Ferifőzeléket és csak simán összekevertem őket. Tudom, hogy nincsen benne semmi lélegzetelállító, de hát azért mégis csak reteklevélpesztó! :) 

Recept 2 főre

1 ek vaj

3 ek olíva olaj

1 fej vöröshagyma, finomra aprítva

1 kg krumpli, kockázva

1-2 babérlevél

5 dl alaplé

fél tk só

1 dl tejföl

1 ek étkezési keményítő

fél citrom reszelt héja

1 gerezd citrom leve

frissen őrölt bors, só, pirított fenyőmag

A pesztóhoz:

1 csokor retek megmosott, lecsepegtetett levelei

1 kisebb gerezd fokhagyma, aprítva

2 kk pirított fenyőmag

fél dl olaj

A vajat közepes lángon összeolvasztom az olajjal egy lábosban. Rádobom a hagymát, finoman sózom majd pár perc alatt puhára párolom. Meglocsolom egy-egy kanál vízzel, hogy gyorsabban főjön. Ráborítom a kockázott krumplit, felöntöm az alaplével. Beledobom a babérlevelet, sózom majd fedő alatt, forrástól kb. 10-12 perc alatt puhára főzöm. Közben a pesztó hozzávalóit összeturmixolom. Ha megfőtt a burgonya egy merőkanálnyit különszedek és turmixolom. Visszaöntöm az alaphoz a pesztóval együtt és összekeverem. A tejfölt kikeverem a keményítővel és egy-két kanál vízzel, majd besűrítem vele a főzeléket. Már nem forralom, csak összemelegítem. Citromhéjjal és levével ízesítem, ha kell sózom, borsozom. Tálaláskor fenyőmaggal, újhagyma szárával vagy petrezselyemmel szórom meg. 

A facebook-on is ott vagyok.