Húsvétfőzelék pirított retekkel
Ugyan ki titltja meg, hogy Húsvétkor főzeléket együnk? Szerintem senki. Pláne ezt a verziót, amit akár húsvétfőzeléknek is hívhatnék. No, nem azért mert tojásból vagy mert nyúlból készült, mert ilyen furcsaság soha nem jutna az eszembe. Ami felel a jelzőért, az inkább csak a friss, reszelt torma, ami olyan extra bummot ad az egésznek, amit ha lehetőségünk van rá, valóban kár lenne kihagyni. A maradék főtt sonka mellé is jól adja magát ,de a legjobb tulajdonsága mégis csak az, hogy a megterhelt, másnapos gyomor egyik legnagyszerűbb barátja lehet a férfiakat érintő nehéz napok után.
Recept 2 főre
3 ek olívaolaj
2-3 szál újhagyma fehér része, vékonyra karikázva
1 kg krumpli, kockázva
5 dl alaplé
2 babérlevél
fél tk só
1 tk dijoni mustár
4-5 cm friss torma, reszelve
1 tk étkezési keményítő
1 dl tejföl
1 gerezd citrom
1 csokor retek, negyedelve
só, frissen őrölt bors, chilipehely
Az olajat egy fazékben közepes tűzön felhevítem, rádobom a hagymát, finoman sózom és 2 perc alatt megpuhítom. Ráborítom a krumplit, felöntöm az alaplével, babérral, sóval ízesítem és lefedve, a forrástól számított 10-12 perc alatt megfőzöm. Nem főzzük túl. Egy merőkanálnyit kiveszek, pürésítem majd visszekeverem az alaphoz. A keményítőt egy keverőtálban kikeverem a mustárral és a tejföllel, majd besűrítem vele a főzeléket. Sózom, borsozom, friss tormával és citrolével ízesítem. Egy vastag falú serpenyőt felhevítek, rálocsolok egy evőkanálnyi olajat és 2-3 perc alatt átpirítom. Finoman sózom, borzozom. A főzelékhez feltétként tálalom. Chilipehellyel, pár csepp olívaolajjal extrázom.
A facebook-on is ott vagyok!