Zsenge kelkáposzta főzelék

10325211_10203909019072509_3690163308199254557_n.jpg

Nos! Ha valaki eddig sem tartotta igazi főzelékeknek az ételeimet, akkor ezt végképp nem fogja annak titulálni. Sőt! De bátran formáljon véleményt és fejtse ki azt, mert  kíváncsi vagyok, de megvédeni nem fogom magamat! :) Tegnap a piacot jártam és nem tudtam elmenni sem az újkrumpli, sem pedig a zsenge kelkáposzta mellett anélkül, hogy ne vettem volna belűlök legalább egy főzeléknyit. Sokat nem gondolkodtam rajta, hogy milyen legyen a kész főzelék és elkészíteni sem volt hosszabb, mint hazatekerni a rohadt nehéz táskával a Csarnokból a Keletiig. De nem panaszkodom, mert megérte! Nagyon megérte az utolsó árva kanálig!

Recept 2 főre

30 dkg apró újkrumpli, héjastól felezve

fél fej zsenge új kelkáposzta, laskára vágva (3 cm széles csíkok)

5 dkg jéghideg vaj, kockázva

1,5 dl húsleves vagy alaplé

2 ek olíva olaj

1 gerezd fokhagyma, reszelve

13-15 szem egész köménymag

1 csokor friss petrezselyemzöld, durvára aprítva

só, frissen őrölt bors

Felteszek forrni 2 liter vizet. Sózom. Ha felforrt, beleteszem a felezett burgonyákat és 6-7 percig főzöm őket. Leszűröm. Egy nagy serpenyőben olajt forrósítok és ráborítom a lecsepegtetett krumplit. Vigyázzunk, nehogy fröcsögjön az olaj a víztől. Finoman sózom, majd 4-5 perc alatt megpeirítom. Érdemes egyesével a vágott felükkel lefelé fordítani a feleket és így pirítani 2 percig, hogy szépen megpiruljanak. Ha megvagyok, kiszedem őket és a serpenyőbe locsolok 1 ek olajat. Rászórom a köménymagot és fél perc alatt kipattogtatom. Ráborítom a felcsíkozott zsenge kelkáposztát, ráreszelem a fokhagymát és 3 percig pirítom. Felöntöm a levessel vagy alaplével és felére forralom a folyadékot. Most sózom és borsozom. Ha besűrűsödött egyenként kozzákeverem a kockázott, hideg vajat. Ha feloldódott ráborítom a pirított krumplit, összeforgatom és megkóstolom. Sózom, borsozom ha kell. Tálalom és megszórom a friss petrezselyemmel. Pár csepp olívaolaj és citromlé jót tesz neki.

A facebook-on is ott vagyok!