Kókuszos-currys vöröslencse főzelék, pirított spárgával

11145207_10206852163769287_2761628591205430889_o.jpg

Senki többet, harmadszor! Újra itt a spárgaszezon, el se hiszem, hogy már megint tele van a fészbúk meg az instagram a sípokkal. Arra jutottam, hogy én sem akarok kimaradni a sorból, így csak ezért és semmi másrét levonszoltam magamat a sarki zöldségeshez és vettem egy köteg zöldet. Fél kiló az egész, én nagyjából a harmadát használom most el. A maradékkal majd kezdek valamit, szerintem lesz belőle a napokban egy-két másik étel. Csak azért, mert egyedül vagyok, még nem kell teljesen leírnom az életemt! Már azt is tudom, hogy mi lesz majd belőle, de ennyire csak ne szaladjunk már előre! #szezonjavan #egyedülisfőzz #nemadomfel #

2-3 szál, kisujjnyi vastag újhagyma, vékonyra karikázva, mehet a zöldjéből is

1+1 ek vaj

2 ek olívaolaj

fél tk őrölt római kömény

fél tk currypaszta vagy por

1 duci gerezd fokhagyma

30 dkg átmosott vöröslencse (nem a felezettet használom, azt nem szeretem)

5 dl alaplé (én a spárga szárából és egy kis hagymából főztem 5 perc alatt)

1 dl kókusztej

só, negyed citrom leve, bors

6-8 zöldspárga síp

Egy 2-3 literes lábosban, közepes lángon összemelgítem az egy ek vajat az olajjal. Rászórom a hagymát, finoman sózom és 3-4 percig kevergetve párolom. Egy kanál alaplével meglocsolom, hogy gyorsabban puhuljon. A lángot takarékra veszem, majd a hagymás alaphoz hozzáadom a fűszereket, 8-10 másodperc alatt átkeverem, majd ráreszelem a fokhagymát is, ezzel szintén pirítom 8-10 másodpercet. Ráborítom a lencsét, alaposan átkeverem az egészet, felöntöm az alaplével megsózom fél tk sóval és közepes lángon, 9-10 perc alatt, folyamatosan kevergetve majdnem puhára főzöm. Ekkor elzárom a tüzet, hozzákeverem a kókusztejet és hagyom állni 3-4 percet. Ha túl sűrűnek ítéljük, adjunk hozzá egy kevés vizet, majd melegítsük össze. Ha ügyesek voltunk, akkor nagyjából egyben maradtak a szemek és fogkeményre főttek. Citromlével, sóval, borssal ízesítsük. A sípokat megmosom, a fás végeit levágom. Egy-másfél centis darabokra aprítom, a fejeket egyben hagyom. Egy serpenyőben közepes lángon megolvasztom a vajat és két kanál olívaolajat, majd ráborítom az előkészített zöldséget. Sózom, borsozom és 2-3 percig közepes lángon pirítom. A főzelékkel tálalom. Adhatok hozzá csilipelyhet és pár csepp citromlevet is. Én fekete szezámmaggal szórtam meg és együtt pirítottam őket. Elég tartalmas kis kaja ez.

A facebook-on is ott vagyok!