Spenótos krumplifőzelék

11187176_10206914028115857_4641552847217079872_o.jpg

Eljött az ideje egy főzeléknek. Ennek pont ma, pont most kellett megtörténnie. Régóta kacérkodom a spenótos krumplifőzelék gondolatával, most végre be is teljesítettem ebbéli vágyamat. Megfőztem ezt az átkozott, régen vágyott egytálételet. Azt hiszem megérte várnom, mert úgy érzem, hogy semmi más napon nem esett volna ennyire jól, mint ezen a main. Apropója van e? Nincsen. Miértje van e? Nincsen. Egyerűen csak ma jött el az ideje. És még mindig van 40 deka spenótom.

2-3 szál újhagyma, fél centisra karikázva, a zöld egy része is mehet

2-3 ek olívaolaj

1 gerezd fokhagyma

1 kg krumpli, tisztítva, kockázva

1 csapott tk só

4 dl alaplé

1 babérlevél

20 dkg friss spenótlevél, leszárazva, megmosva

1 ek aprított, friss majoránna

1 dl tejszín

tálaláshoz só, frissen őrölt bors, pirított dióbél vagy bármilyen mag

1. Egy 2-3 literes edényben, közepes lángon olajat hevítek. Rászórom a hagymát, finoman megsüzom és kevergetve 2-3 perc alatt megpárolom. Adok hozzá 1-2 ek alaplevet vagy vizet, hogy gyorsabban főjön. Ráreszelem a fokhagymát, 8-10 másodpercig pirítom.

2. Hozzáadom a korckázott krumplit, alaposan elkeverem, hozzáöntöm a vizet, sózom, beledobom a babérlevelet és a forrástól számítva 10-12 perc alatt puhára főzöm a krumplit. Fedő alatt ez gyorsabb, de ne főzzük szét teljesen a krumplit. Erre azért figyeljünk.

3. Amíg a krumpli készül, egy minimum 26 cm átmérőjű serpenyőt hevíteni kezdek. Meglocsolom 1 ek olajjal és ráteszem a megmosott spenótot. Sózom, borsozom, majoránnával ízeítem, adok hozzá 2 ek vizet és 2-3 perc alatt megfőzöm. Közben többször átforgatom. Hagyom hűlni, majd alaposan kinyomkodom a levét.

4. A spenótót egy magas falú mérőedénybe teszem és összepürésítem.

5. A megfőtt krumplit felöntöm a tejszínnel és 1-2 percig forralom.

6. Hozzákeverem a krémes spenótot és alosan elkeverem, hogy egyenletesen zöld legyen az egész.

7. Egy visszafogott merőkanálall kiveszek belőle, az előbb használt mérőedénybem ezt is pürésítem, majd visszaforgatom az alapba. Sózom, borsozom, ízlés szerint pár csepp citromlével ízesítem.

8. Tálaláskor pirított dióval és friss majoránnával szórom meg.

A facebook-on is ott vagyok!