Cukkínis zellerfőzelék

11055246_10207510784914404_3292583875208012000_o.jpg

Nos! Az van, hogy már megint egy olyan dologba vágtam a fejszémet, ami eddig még nem volt. Na jó, ehhez hasonló már igen, de ilyen, mint ez még ebben az országban soha. Hihetetlen nagy élmény, nagyon klassz dolog egy olyan valamin dologzni, ami első a maga nemében. Nulla-huszonnégyes elfoglaltság, sok időm most nincs szinte semmi másra, de szerencsére inger azért itt is rendesen ér, már ami a kajákat illeti. Ez a főzelék is egy ilyen ingerközeli élmény eredménye, Vidák Zoli zseniális krémlevese adta hozzá az ihletet. A zeller miatt kicsit őszinek tűnhet, de ha van rá módunk, készítsük el zsenge, friss gumókból, szóval megcáfolva magamat ez tényleg egy frissítő, nyári étel. Füstölt marhanyelvet főztem mellé,ami szerintem a legjobb feltét a világon. Azt kell mondjam, hogy este 11kor sem jöttem zavarba attól, hogy belapátoljak egy nagyobb mennyiséget belőlük. #burkoldbemindet

1 ek vaj

3 ek olíva olaj

1 kisebb fej vöröshagyma, finomra aprítva

1 gerezd fokhagyma

0,5 kg zellergumó, másfél centisre kockázva

30 dkg cukkíni, másfél centisre kockázva (egyharmadát félreteszem, apróra vágom)

4 dl alaplé vagy víz

2 ek mascarpone

negyed citrom reszet héja és kifacsart leve

1 csokor friss petrezselyemzöld

só, frissen őrölt bors

A vajat és az olajat egy 3-4 literes lábosban, közepes lángon összeolvasztottam. Ráborítottam a hagymát, ráreszeltem a fokhagymát, finoman sóztam, majd 3-4 percig pároltam. Egy-egy kanál vízzel meglocsoltam, hogy gyorsabban puhuljon. A puha hagymához hozzáforgattam a zellert, elkevertem majd további egy percig együtt pirítottam őket. Felöntöttem az alaplével, sóztam, borsoztam, majd lefedve, 8-9 perc alatt puhára pároltam. A hatodik percnél hozzákevertem a nagyobbra kockázott cukkínit is. A petrelyem felét a főzelékbe tettem, majd 8-10 másodpercig benne tartottam. Egy merőkanálnyit kivettem belőle és a forrázott petrezselyemmel egy magas falú mérőedényben összepürésítettem. Visszaforgattam az alaphoz, elkevertem benne a mascarpone sajtot is, citrom héjával és levével ízesítettem. Sóztam, borsoztam. Egy kisebb serpenyőt forróra hevítettem és egy teáskanál olajon megpirítottam az apróra kockázott cukkínit. Chilipehellyel fűszereztem. Tálalásnál a főzelék tetejére szórtam, friss petrezselyemmel fűszereztem. 2 adag lesz belőle.