Brokkolis-spenótos krumplifőzelék

1506607_10208228178288790_86790904149956171_n.jpg

Az már biztos, hogy a krumplival megfogtuk az Isten lábát. Nem tudom, hogy mi lenne velem krumpli nélkül és azt hiszem, hogy ezen nem is nagyon töprengenék hosszasan, mert már most érzem egy közelgő pánikroham fuvallatát a verjtékező homlokomon. Krumpli volt, van, lesz. Ennyi. Mindenki nyugodjon le. Amúgy ez az egész egy levesnek idnult, de annyira beleszerettem, hogy az utolsó pillanatban főzelék irányba tereltem el a receptet. Azt kell mondjam, hogy nem bántam meg. A világ most kevesebb lenne. Egyetértek? 

50 dkg brokkoli, diónyi rózsákra szedve (a szárából főzhetünk egy gyors alaplevet)

1+2 ek vaj

3 ek olaj

10 cm póréhagyma fehér része, finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma

1 kg krumpli, 2 cm-re kockázva

1 ngyobb babérlevél

5 dl alaplé

1 dl tejföl

5 dkg spenótlevél (bébi)

1 csokor finomra aprított friss petrezselyem

8-10 szem pirított, durvára aprított mandula

egy fél citrom leve

frissen őrölt fekete bors

 

2-3 liter vizet felforralok, hozzáadok 1 teáskanál sót, majd a brokkolit 2 percig főzöm benne. Leszűröm, és a forrázóvízből fél litert megtartok. A rózsákat hideg vízzel azonnal lehűtöm. Egy szűrőben hagyom lecsepegni.

Egy 2-3 literes edényben, közepes lángon összeolvasztom a vajat az olajjal. Ráborítom a pórét, finoman sózom, majd 2-3 perc alatt puhára párolom. Ráreszelem a fokhagymát, átkeverem, majd hozzáforgatom a kockázott krumplit.

Felöntöm az alaplével, majd babérlevéllel, sóval ízesítem. Lefedem, majd forrástól számítva 12-13 perc alatt puhára, de nem pépesre főzöm. A 10. percnél hozzáadom a brokkoli kétharmadát.

Egy merőkanálnyit kiveszek, és a tejföllel egy magas falú mérőedényben összepürésítem, majd

visszakeverem az alaphoz. A spenótot is hozzáforgatom.

Egy serpenyőben megolvasztom a vajat, meglocsolom 1 ek olajjal, és ráborítom a maradék brokkolit. Finoman sózom, megszórom a petrezselyem felével, és 2 percig párolom. Pár csepp citromlével ízesítem.

A főzeléket ízlés szerint sózom, borsozom. Tálaláskor megszórom brokkolival, durvára aprított, pirított mandulával és petrezselyemmel.