Paradicsomos zöldségleves, húsgolyókkal

12238455_10208330501446805_7405897064171021365_o.jpg

Ezt a levest szándékosan nem hívom minestronénak, hiszen nem az. Igaz, van köztük hasonlóság bőven, de maradjunk annyiban, hogy ez egy paradicsomos zöldségleves. Ha jobban belegondolok, akkor az állaga már-már annyira sűrű és krémes, hogy akár le is főzelékezhetném, de nem teszem. Mióta van egy főzelékben tarhonya? Ekkora hülyeséget!! Maradjunk a realitások talaján, nem kell mindent agyonmagyarázni. Azt tudom, hogy nagyon bennem volt a főzni akarás és azt is tudtam, hogy valami tartalmas, őszi-téli vagány kajára vágytam. Olyanra, ami egyszerre tészta de mégsem az, olyanra, ami húsos is de nem az a szeletelt forma és olyanra, ami telis-tele van zöldségekkel, de mégsem egy fasírttal megpakolt őszi finomfőzelék. (Apropó! Hogy ez mekkora ötlet!) Szóval feladtam magamnak a leckét, de azt hiszem, hogy sikerült kellőképpen megoldanom ezt a mesébe illő feladatot. Vittem is ajándékot meg nem is! Volt is rajtam ruha, meg nem is. Gyalog is mentem, meg nem is! Könyörgöm, hogy főzzétek meg! Egyszerűen szuperszónikus!

25 dkg kelbimbó

1 ek vaj

3 ek olaj

egy egész póréhagyma, hosszában félbevágva, fél centis félkarikákra szeletelve

2 gerezd fokhagyma

1 közepes zellergumó (kb. 40 dkg), másfél centisre kockázva

40 dkg sárgarépa, másfél centisre kockázva

1 liter főzőlé (a kelbimbókat ebben forrázom le)

3 dl paradicsomlé

10 dkg gépi tarhonya

5 dkg bébispenót

25 dkg darált pulykahús

fél tk őrölt római kömény

só, frissen őrölt bors

(a hagyma pirításakor adhatunk hozzá finomra aprított friss kakukkfűvet, rozmaringot is akár)

Egy lábosban felteszek forrni egy liter vizet. A kelbimbók talpát levágom, a hibás leveleket leszedem. Megfelezem őket, a nagyobbakat negyedelem. A forró vizet fél tk sóval sózom és 6-7 percig főzöm benne a zöldséget. Hideg vízbe szedem őket (a levet megtartom), hogy megtartsák a szép, zöld színüket. (blanchirozom). Egy 4-5 literes lábosban közepes lángon a vajat összeolvasztom az olajjal. Ráborítom a felkarikázott póréhagymát, finoman sózom, majd 4-5 perc alatt puhára főzöm. Egy-egy kanál vízzel meglocsolom, hogy gyorsabban puhuljon. Ráreszelem a fokhagymákat, pár másodpercig együtt kevergetem, majd hozzáforgatom a kockázott zellert és a sárgarépát is. 3-4 percig együtt pirítom őket, majd felengedem a félretett forrázóvízzel és a paradicsomlével. Levedve, a forrástól számítva 4 percig főzöm.  Ezután beleszórom a tarhonyát és további 4 percig főzöm a levest. Közben a darált pulykahúst fél tk örölt római köménnyel és negyed tk sóval ízesítem. Alaposan összedolgozom, majd vizes kézzel dióbél nagyságú golyókat formázok. 12-13 db lesz belőle. Az alaphoz keverem a leforrázott kelbimbókat és egyenként a húsgolyókat is a levesbe teszem. Lefedve további 4 percig főzöm. Elzárom a tüzet, a spenót felét beleforgatom az alapba és 8-10 percig lefedve állni hgyom az ételt. Sózom, borsozom ha kell, tálaláskor a maradék friss penóttal szórom meg.