Padlizsános sütőtökkrémleves currys húsgolyókkal

12304207_10208432552318013_1379084459848742017_o.jpg

Már megint elment az eszem és olyat főztem, amit szerintem előttem még soha, senki. Kinek jutna az eszébe ezt a két szerencsétlen növényt egy fazékba tenni? Úgy értem, hogy rajtam kívül. Magam sem értem, hogy miért és honnan, egyszerűen csak ki akartam próbálni, mert azt éreztem, hogy vagy nagyon jó lesz a végeredmény, vagy konkrétan ehetelen szar. És én azt nem éltem volna túl. Viszont még élek, így szerényen mondhatom, hogy a leves minden várakozásomat felül múlott és kicsit bele is szerelmesedtem. Soha nem mondanám, hogy a kedvencem, de most igen! Határozottan kijelenthetem, hogy ez a kedvenc sütőtöklevesem. Persze nem tagadom, hogy a húsgolyók nagy szerepet játszanak ebben, de az van, hogy ez a leves nélkülük is simán megállja a helyét a nem létező levesversenyen. Szuperszónikus! Ennyi.

5 ek olaj ( a padliszán simán, mint a vatta szívja magába)

1 közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva

1 geretzd fokhagyma

2 késhegynyni őrölt fahéj

fél tk őrölt rümai kömény

1 padlizsán (kb. 30 dkg) meghámozva, másfél centisre kockázva

1 kisebb sütőtök (kb 80-90 dkg), hámozva, kockázva

6 dl alaplé

A húsgolyókhoz:

30 dkg darált pulykahús (vegyesen)

1 kisebb vöröshagyma, finomra aprítva

1 kisebb gerezd fokhagyma

fél tk currypor

2-3 dkg friss koriander vagy petrezselyem, kétharmada aprítva

tálaláshoz chilipehely, lime

Egy nagyobb fazékban közepes lángon olajat hevítek. Ráborítom a hagymát és 3-4 perc alatt megpirítom. Közben finoman sózom. Ráreszelem a fokhagymát, fűszerezem fahéjjal és köménnyel, majd további pár másdopercig együtt kevergetem az egészet. Hozzáforgatom a felkockázott padlizsánt és 5-6 percig folyamatos kevergetés mellett lepirítom. Ráborítom a tököt, további egy perc kevergetés majd felöntöm az alaplével és lefedve, a forrástól számítva 10-12 perc alatt puhára főzöm. Ezalatt egy serpenyőben 2 kanál olajat melegítek és megpirítom benne a hagymát. Fokhagymával, sóval, curryvel ízesítem. A húst egy keverőtálba teszem, ráborítom a fűszeres hagymát, a friss koriander vagy petrezselyem kétharmadát majd alaposan összedolgozom az egészet. Vizes kézzel diónyi golyókat formázok és forró serpenyőben 6-7 perc alatt némi olajon megsütöm őket. Én az idő felénél letakarom egy fedővel, így biztosan nem marad nyers a golyók közepe. A megpuhult levesalapot összepürésítem, sózom, borsozom ha kell. Fél lime levével ízesítem. Tálaláskor maradék friss fűszerrel, chilivel ízesítem. A golyókkal együtt fogyasztom.