Kókuszos céklaleves

12694642_1727942244106446_3477955789749756728_o.jpg

Tagadom! Tagadom azt a vádat, hogy nem vagyok elég érzelmes, romatikus, infantilisan szerelmes alkat. Ha valaki, akkor én, -a zord külsőm és az elviselhetetlen természetem ellenére- minden egyes előbbi jelzővel határozottan cimkézhető vagyok. Sőt! De ami ezekben a napokban a városban zajlik, hogy ennek az egész Bálint napi mizériának (szándékosan nem Valentin napot írtam) ekkora feneket kerítünk és ha nem veszek ajándékot és viszlek el étterembe vacsorázni akkor egy nyomi kis kötsög vagyok, na az már túl van azon a határon, ami nálam az utolsó csepp kell, hogy legyen. Persze szent én sem vagyok! Egy bruttó nyolc perces média szereplésért én is simán elkurvulok és főzök valami vágykeltő, csinos alkalmi eledelt. Amit aztán vagy elkészít az ember, vagy nem. Én azért örülök egy kicsit, mert ha nincs a szerelmesek napja akkor reggel nem megyek a Tv2-be (Fem3Café), hogy megfőzzem ezt a végtelen egyszerű levest és ha nem főzöm meg, akkor nem tudnék most mit posztolni. A végeredmény amúgy rohadt finom lett. A fotón Joshi Bharat látható. :)

40 dkg sült vagy főtt cékla (előre elkészítve), kockázva. 10 dekát félreteszek
3 ek olaj
10 dkg póréhagyma fehér része, finomra aprítva
3 cm friss gyömbér
4 dl víz
4 dl kókusztej
fél lime leve
só, frissen őrölt bors
15 dkg bőr nélküli lazacfilé, 2 centisre kockázva
friss koiander vagy petrezselyemzöld, chili

A céklákat héjastól, egyesével alufóliába csomagolom. Előtte megsózom, meglocsolom olívaolajjal és 200 fokon kb. 2 órán keresztül sütöm. Toljunk mellé valamilyen húst is, hogy a sütés ne legyen luxus. Hideg víz alatt a héja szépen ledörzsölhető.

Az olajon megfonnyasztom a hagymát. Finoman sózom. Ráreszelem a gyömbért, hozzáadok annyi aprított chilit, amennyit gondolok és pár másdopercig pirítom majd hozzáforgatom a kockázott céklát. Felöntöm a vízzel és 9-10 percig főzöm. Összepürésítem, majd hozzákeverem a kókusztejet. Forrásig melegítem. Sózom, borsoom ha kell. Lime levével ízesítem.
A lazac elkészítéséhez vizet forralok. Sózom, fél lime levével ízesítem. Csökkentem a lángot, éppen csak gyöngyözzön a viz. Beleteszem a lazacot és 2 percig hagyom "fürdeni". A félretett céklakockákat egy kanál olajon 1-2 perc alatt megpirítom. Sózom, lime levével ízesítem.
Tálalásnál a lzackockákat és a céklát egy tányér közepére halmozom, köré öntöm a levest, korianderrel díszítem.