Feltúrbózott pulykapöri

12716151_10209005854410207_3223827720786774068_o.jpg

Az a helyzet, hogy jóanyámnak igen nagy szerencséje van. Azért mondom ezt, mert azzal, hogy már gyerekként megszerettem a pulykacombot (leginkább egészben sütve, jó sok fokhagymával megtűzdelve) nem kell számonkérnem rajta, hogy miért fosztott meg bennünket egy olyan orgazmikus élménytől, mint amikor a gőzölgő, illatos pulykahús magától leválik a csontról és szinte könyörög, hogy kapjuk már be végre. Szóval anyu tudta, hogy a comb és a szárny ezerszer menőbb és finomabb, mint az unalmas -számomra egyébként gusztustalan- mell, amit nem is nagyon ettünk, mert valahogy mifelének az sosem volt divat. Elég csak rágondolnom az egymás mellett sorakozó combokra és máris kész vagyok! Nem viccelek! A hatásuk alatt vagyok még ennyi év távlatából is. Gyakran baconbe is csomagolta az óriási dobverőket, nem sajnálta tőlünk, szóval nem csak úgy immel-ámmal mutatta meg nekik, hanem renedesen telepakolta. Egy comb fejenként minimum járt mindenkinek. Jaaaa! Hogy aszalt szilvát is szórt köréjük? Már bocsánt, de én kérek elnézést, hogy egyáltalán szóba hoztam!!! Az van, hogy eléggé szeretem a pulykacombot. Még pörinek is, egy kicsit feltúrbózva. Kösz, Mutter!

4 ek kacsa vagy libazsír

1 közepes fej vöröshagyma, vékonyra szeletelve

2 gerezd fokhagyma

1 tk őrölt pirospaprika

1/2 tk őrölt római kömény

kb. 60 dkg (egy kisebb) pulyka felsőcomb filé, felkockázva

2 dl paradicsomlé (passata)

kb. 8 dl  víz

30 dkg főtt csicseriborsó (lehet konzerv is)

20 dkg friss spenótlevél

negyed citrom leve

só, frissen őrölt bors

Két ek zsírt felolvasztok egy 4-5 literes edényben, majd 2-3 perc alatt körbepirítom a felkockázott pulykahúst. Félreteszem. Az edényben felolvasztom a maradék 2 ek zsiradékot és 5-6 perc alatt megfonnyasztom rajta a hagymát. Finoman sózom, hogy gyorsabban puhuljon. Ráreszelem a fokhagymát, további pár másodpercig pirítom, majd lehúzom a lángról. Megszórom a paprikával és a római köménnyel, hozzáforgatom az előpirított húst majd visszahúzom a tűzre. 1-2 percig folyamatosan kevergetve "macerálom", majd hozzáöntök két dl vizet, fél tk sóval sózom.. Fedő alatt, közepes lángon főzöm. 8-10 percenként ránézek, pótlom az elpárolgott folyadékot. Közben egy 4-5 lieteres edényben vizet forralok, fél tk sóval megsózom és 3 percig főzöm benne az előkészített spenótot. Azonnal lehűtöm hideg vízzel, hagyom lecsöpögni. Kinyomkodom, majd 2 centi vastagra darabolom. Ha már érzem, hogy puha a hús (kb. másfél óra), hozzákeverem a csicseriborsót és a paradicsomlevet. 8-10 perc alatt összefőzöm az egészet. Sózom, borsozom ha kell. Az utolsó lépésben a spenótot is hozzáadom, 2 percig főzöm, citromlével ízesítem. A szaftossága egyénfüggő. Ha tobb folyadékkel öntöm fel, remek leves lehet belőle. Egy nagy kanál hideg tejföl nagyon jól áll neki. Ha ragunak fogyasztjuk jázmin rizzsel, vagy zöldséges gerslivel tálaljuk.