Hajdinás sült kelbimbó saláta

12794815_10209150652270063_6120490889154171849_o.jpg

Áldom azt a pillanatot, amikor Mautner Zsófi úgy döntött, hogy blogolni kezd és a hatására a sült zöldségek rabjává válhattam. Egy csomó minden másért is hálás vagyok neki, de egyszerre csak egy dologgal foglalkozzunk, ne rohanjunk annyira előre, vagy éppen hátra. Mostanában elkapott egy új hangulat, egyre több olyan saláta hagyja el a konyhámat, ami a kalsszikus fejessalátán nevelkedett olvasónál kiverheti a biztosítékot, mondván :"Ez meg mitől is saláta?" Nem kezdem megmagyarázni, hiszen a főzelékeimmel sem volt ez másképpen, aztán az lett belőle, ami lett. Amúgy ez a téma mindig is foglalkoztatott. Összetett, laktató, izgalmas egytálakat összerakni, ami nem csupán néhány saltátalevélből áll. Ennél azért több van bennem, azt hiszem.

Mielőtt az a vád érne, hogy lenézem a normál fejes saláta műfaját ki kell, hogy jelentsem! Nekem aztán semmi bajom a hagyományos salátákkal. Sőt! Imádom őket vastagon megkent sajtkrémes kenyérre szórni és csak magában ropogtatni egy kis paradicsommal vagy más egyébbel. Ha behisztizem és kitalálom, hogy fogynom kéne pár kilót azt is mondhatnám, hogy tonnaszém eszem a rukkolát, bébispenótot és a mindenféle keverékeket. De - és végre eljött ez a része is a bevezetőnek- ha jól akarok lakni (zabálni) és ráadásul mindezt egészségesen, akkor egy ilyesmi salátával rukkolok elő, amit addig kanalazok, amíg a tál aljára nem érek. Nincs ebben semmi újdonság! Csak én most sorra veszek ezekből egy regimenttel.

30 dkg hajdina

40 dkg kelbimbó

1 dl olaj

fél tk currypor

negyed tk só

3-4 szál újhagyma, karikázva

1 gránátalma kifejtett magjai

2 csokor petrezselyem finomra aprítva

10 dkg pirított dió durvára aprítva

egy citrom leve

fél dl olíva olaj vagy szezámmag olaj

A sütőt előmelegítem 200 fokra. A hajdinát felteszem főni 6-7 dl sós vízben. A forrástól számítva kb. 15 percig főzöm, majd leszűröm és langyosra hűtöm. Közben a kelbimbókat hosszában felezem, ha nagyok akkor negyedelem. Az egy dl olajat egy kisebb tálkában összekeverem a curryvel és a sóval. A kelbimbót zacskóba teszem, ráborítom a fűszeres olajat majd alaposan összerázom. Egy sütőpapírral bélelt tepsire borítom, majd 30 perc alatt megsütöm őket. Miután elkészült hagyom langyosra hülni. Egy nagyobb keverőtálban (amiben elfér az összes hozzávaló) a citrom levét kikeverem fél dl olíva vagy szezámmag olajjal. Hozzáforgatom a hajdinát, a petrezselymet, az újhagymát, a gránátalma magjait majd a kelbimbó kétharmadát is. Sózom, borsozom. Tálalásnál a maradék kelbimbóval és a pirított dióval szórom meg.