Kelkáposzta ázsiaiul, vagy mi!

18192541_10213383297763555_3958892352564605525_o.jpg

Jelenleg semmit sem várok jobban annál, mint hogy leírjam ezt a gondolatot és megehessem azt az ételt, ami a képen szerepel. Nagy mázlim van, hogy főzés közben csipegettem pár falatot, mert így nem csorog a nyálam és hozom undi állapotba a kompjúteremet. Nem volt kész tervem mikor a piacra indultam, éppen csak annyit tudtam, hogy főzni akarok valami egyszerűt, valami gyorsat. Sodródtam a kínálattal és úgy alakult, hogy kelkáposztát vettem. Én sem értem az okát, de ott ékeskedett harsányzöld színével, a levelei meg csak kacéran fodrozódotak és én csak hagytam magam levenni a lábamról és hazahoztam. Egymásra hangolódtunk, mint két összeillő szellem, úgy tettem magamévá, hogy szinte észre sem vettem. Mert közben megtörtént az, aminek nem szabadott volna, elgyengült az akaratom és az utolsó cseppig belapátoltam. Egyszer csak az ölemben volt, majd biztonságban a bal tenyeremben és csak kanalaztam némán felmentve magam minden gátlásom alól, mert megérdemeltem. Így ettem meg a főztömet ma délután a kanapén ülve. 

 

 

1 közepes fej  (kb. fél kg) zsenge kelkáposzta (én a piacon találtam, magyar)

20 dkg apró szemű újburgonya

1+1 ek vaj

3+2 ek olíva olaj

3 szál újhagyma, vékonyra karikázva (zölddel együtt)

1 gerezd fokhagyma

2 cm friss gyömbér

fél tk őrölt római kömény

2 dl forrázó víz

1 dl kókusztej

1 csapott ek keményítő

1 nagy csokor friss petrezselyemzöld

negyed lime reszelt héja, leve

só, frissen őrölt bors

Egy nagyobb fazékban 2 liter vizet forralok. Fél tk sóval szórom. Közben a káposzta külső, sötét leveleit külön teszem, a vastag ereket kivágom. Félbevágom a fejet, a torzsa részét kivágom, a leveleket másfél centi vastagra csíkozom, majd 5-6 centis darabokra vágom. Ha forr a vízem, a zöld leveleket beleteszem majd 3 percig forrzázom. Kiszedem, hideg vízzel lehűtöm, félreteszem. Újra forrásba hozom a vizet, majd beleborítom az aprított káposztát is. Lefedve ezt is forralom 3-4 percig. Két deciliter levet kimerek, a káposztát kiszedem, lehűtöm,  majd beleteszem a krumplit és kb. 5 percig (félpuhára) főzöm. A fazékben közepes lángon a vajat összeolvasztom az olajjal. Ráborítom a hagymát, finoman sózom majd 2-3 percig párolom. Ráreszelem a gyömbért és a fokhagymát, további 1 percig pirítom. Köménnyel fűszerezem, majd hozzáforgatom a leszűrt, aprított káposztaleveleket. Felöntöm a félretett főzőlével, lefedem és forrástól számítva 4 percig főzöm. A petrust csokrostól beleteszem, egy perc után kiveszem, leforrázom. Egy keverőtálban a keményítőt kikeverem a kókusztejjel, majd besűrítem vele az alapot. Nem forralom, csak összemelegítem. Egy magasfalú mérőedénybe kiszedek egy merőkanálnyit, hozzáadom a félretett sötét leveleket és a petrezselymet majd az egészet összepürésítem. Az alaphoz forgatom. Sóval, borssa, lime héjával, levével ízesítem. A félig főtt krumplikat felezem. Egy serpenyőben a vajat és az olajat összeolvasztom, majd aranysárgára sütöm. Sózom. A főzelékkel tálalom.

Feltétenek (keményítő, tojás, kukoricapehely trióval panírozott) rántott csirkemájat sütöttem. Vigyázz!!! Pattog, pukkan, lő! Sütésekor napszeműveg és hosszúujjú póló erősen ajánlott.