Paradicsomos-spenótos rakott padlizsán

198778976_195183235832396_6514393189651668848_n.jpg

Tisztára olyan, mint amikor az ember beleharap a nyárba. Egy kicsit ugyan több idő kell az előkészületekhez, de a végeredmény mindenképpen kárpótol a tűzhely mellett eltöltött percekért. 

Hozzávalók:

4 db közepes méretű padlizsán, másfél centisre karikázva

három dl étolaj

egy közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva

két doboz kockázott paradicsom konzerv

fél teáskanál kristálycukor

három gerezd fokhagyma

20 dkg bébispenót

30 dkg trappista sajt, nagylyukú reszelőn lereszelve

só, frissen őrölt bors

késhegynyi őrölt fahéj

1. A felkarikázott padlizsánokat tegyük egy nagy tálba, sózzuk meg negyed teáskanál sóval, alaposan forgassuk össze majd hagyjuk állni negyed órát. Ezután egyenként itassuk le róla a nedvességet, hogy sütésnél ne fröcsögjönk ránk az olaj.

2. A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A padlizsánokat tegyük sütőpapírral bélelt tepsikre, mindkét oldalukat locsoljuk meg olajjal, majd fél toljuk be a sütőbe őket fél órára. 

3. Közben egy serpenyőben közepes lángon hevítsünk két evőkanál olajat, reszeljük rá a fokhagymát. Pirítsuk fél percig, majd forgassuk hozzá a spenótot, sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk összeesni a leveleket. Nem kell, hogy teljesen összefonnyadjanak, éppen csak fél-egy percig kevergessük, majd szedük ki egy tálba.

4. A serpenyőt töröljük szárazra, hevítsünk benne három evőkanál olajat, majd szórjuk rá a hagymát, finoman sózzuk, pirítsuk négy-öt percig. Reszeljük rá a fokhagymát, kevergessük további fél percig, majd öntsük rá a kockázott paradicsomot. Ízesítsük cukorral, fahéjjal, sóval, borssal. Kb. Tíz perc alatt főzzünk belőle sűrű ragut, majd tegyük félre, hagyjuk hűlni.

5. A sütőt melegítsük elő 190 fokra. Egy nagyobb méretű hőálló tálban vagy egy magasfalú tepsiben kezdjük el összállítani a tornyokat. Az alsó szint padlizsán karika. Erre szedjükn egy kanálnyi paradicsom ragut, majd rétegezzük spanóttal. Erre újabb padlizsán kerüljön, majd paradcsom, spenót és végül padlizsán. A tetejükre szórjunk sajtot. Kb. Tizenkét tornyunk lesz. Toljuk be a sütőbe, süssük huszonöt percig. Langyosan fogyasszuk. Köretként is remek étel, de önmagában, vega fogásként is megállja a helyét.