SzatmáriFeri

2017.sze.11.
Írta: szatmariferi 1 komment

Avokádós kelkáposzta főzelék

21463175_10214826941613749_1611739704871257885_n.jpg

Aki szereti a kelkáposzta főzeléket az most örülhet. Aki nem, azzal sajnos érdemben nem tudok foglalkozni. Mindenesetre elöljáróban annyit azért elmondanék nekik, hogy ez a főzelék nem "az" a főzelék. Szóval ha mégis felkeltettem az érdeklődést, akkor Üdvözlet! ez itt egy recept lesz, ami kelkáposzta alapú és főzelék készül belőle. No! Szóval nincs új a nap alatt, láttunk már ilyet és még fogunk is sokat és még többet és rengeteget. Annyi az extrája -már ami az alap-extrákon túl extra lehet- ,hogy avokádót is pürésítek a végén, amitől nagyon krémes, még tartalmasabb és egy kicsit izgalmasabb lesz. Én nem is mondanék erről többet. Akinek elnyerte a tetszését, az emelje meg a seggét, menjen el vásárolni és főzze meg. :) Ennyikeh! 

1 kisebb fej kelkáposzta (kb. 40 dkg), 4-5 centisre kockázva

4 ek olaj

1 közepes fej vöröshagyna, finomra aprítva

1 gerezd fokhagyma

negyed tk római kömény, őrölve

40 dkg krumpli, 2-3 centisre kockázva

fél liter alaplé vagy víz

egy érett avokádó fele

2 csokor friss petrezselyemzöld (2-3 szálat elteszek a tálaláshoz)

3 ek pirított mag (szotyi, tökmag, mandula)

só, frissen őrölt bors

egy citrom reszelt héja és pár csepp citromlé

Felforralok 2 liter vizet. Sózom 1 tk sóval, majd beledobom a felkockázott kelkáposztát. Felforralom, 4-5 percig főzöm, majd úgy szűröm le, hogy a vizből félreteszek 3 decit. A káposztát hideg vízzel lehűtöm, lecsöpögtetem, félretszem. Az edényben olajat hevítek, ráborítom a hagymát, finoman sózom majd 4-5 percig pirítom. Ráreszelem a fokhagymát, fél percig kevergetem majd rászórom a köményt. Összeforgatom a krumplival, felönötm a káposzta forrázó vizével és még 2 deci vízzel. Lefedem és 5-6 percig főzöm. Utána hozzáadom a leforrázott káposztát is és további 1-2 deci vizet adok hozzá. Lefedve 4-5 perc alatt készre főzöm. Az utolsó 1 percben belemártom a petrust. A főzelékből kimerek egy jó nagy merőkanálnyit a petrezselyemmel együtt és az avokádóval alaposan egy botmixerrel összepürésítem majd visszaforgatom az alaphoz. Összeforralom, sózom, borsozom, citrom héjával és levével ízesítem. Tálaláskor pirított magokkal és petrussal díszítem.  

 

 

Vöröslencsés-zöldséges kölessaláta

21371280_10214798282977301_3391476030294838176_n.jpg

Az ősz még nincs itt igazán és a nyár sem vonult el maradéktalanul az életünkből.  Ezt a furcsa kettősséget szoktam érezni tél/tavasz összefüggésben is, már ami a szezonalitást illeti. A piacon már ott van a sütőtök de én még nem érzem a késztetést, hogy vigyek haza belőle és abból készítsek valami salátát, vagy levest vagy bármi mást. Még kicsit dacolok, mert élvezni szeretném azt a fajta örömet, amit ez az átmeneti, kellemes "se nem nyár és se nem ősz" típusú időjárás produkál. Az őszt ugyan imádom, de a sütőtökkel még nem akarok semmilyen kapcsolatot, semmi kulináris kalandozást. Még dacolok a csábítás erejével, egy ideig még nem áldozom fel magamat az őszi/téli slágertermék céklától rubinló oltárán. Majd csak lassan, óvatosan, lépésről-lépésre engedek neki, ahogy az első randi után a "jólányok" is kivárják a harmadik randin minden megtörténhet misztériumát. 

20 dkg köles

20 dkg vöröslencse

20 dkg ceruzabab, szára levágva, mosva

25 dkg brokkoli, kisebb rózsákra szedve, mosva

fél érett avokádó kockázva

3 csokor friss petrezselyemzöld, aprítva

1 kisebb (25 dkg) cukkini, kis kockákra vágva

10-12 szem koktélparadicsom, felezve

másfél lime leve

4-5 ek olíva olaj

só, frissen őrölt bors

Felteszek forrni 2 liter vizet. Sózom 1 tk sóval, majd a forrásban lévő vízbe teszem a babot és a brokkolit. 2 és fél percig forralom, majd úgy szűröm le őket, hogy a vizet megtartom. A zöldségeket azonnal lehűtöm. A vizet pótlom fél liter hideggel, fújra elforralom, beleszórom a kölest. 5 percig forralom, majd a lencsét is hozzáadom. További 9-10 percig főzöm, majd azonnal leszűröm és hideg vízzel lehűtöm, lecsepegtetem. Egy nagyobb keverőtálban a lime levét összekeverem az olajjal, majd beleforgatom a babot és a brokkolit. 5-10 percig állni hagyom. Ezután az összes többi hozzávalót ráborítom és alaposan átforgatom. Sóval, borssal, extra olajjal, lime levével ízesítem. 

Gyümölcsös kuszkusz-saláta

20993828_10214666527803504_8976115196334932112_n.jpg

Nem szeretem a nyarat. Sőt! Kifejezetten utálom. Szóval az a tény, hogy már szeptembert mutat a naptár, engem kifejezetten lázba hoz. A Balcsinál is mindenki úgy tartja, hogy a szezon #augusztus20 után véget ér. Lehet ebben valami, mert érezhető volt, hogy sokkal, de sokkal kevesebb volt a starndokon a nyaraló nép. Márciusi gyerek lévén a tavaszt kéne imádnom, de én az őszért vagyok oda és a zord, hideg télért. Vágyom már a 20 fok küröli levegőt, amiben az ősz szaga terjeng. Vágyom már, hogy a fák színbe boruljanak, hogy aztán a szigeten a lombokban gázolhassak őrülten, mint anno tízenévesen. Vágyom, hogy jöjjenek a varjak, akikkel fennhangon beszélhetek és vágyom már azt a rengeteg színt, amit a zöldségesek a piacon a pultjukra tesznek. Az ősz első csókja miatt kívántam meg a gyümölcsöket, ez a csók tehet arról, hogy forráztam egy adag kuszkuszt és gyümölcssalátát csináltam belőle. 

20 dkg kuszkusz

1 közepesen érett körte, kockázva

1 közepesen érett őszibarack, kockázva

10 dkg friss áfonya

5 dkg aszalt vörösáfonya

1 kisebb fürt zöld szőlő félbevágott szemei

egy kisebb édeskömény negyede, kockázva

10-15 friss mentalevél, aprítva

1 csokor friss petrezselyemzöld, aprítva

1 lime leve

4-5 ek olíva olaj

só, bors

10 dkg fetasajt

5 dkg pirított dióbél, durvára aprítva 

Felforralok 3 dl vizet. A kuszkuszt egy nagyobb tálba teszem, villával hozzáforgatok 2 ek olíva olajat és negyed tk sót, majd leforrázom. Átkeverem, letakarom és 10 percre állni hagyom. Közben összeaprítom a hozzávalókat. Egy kisebb keverőtálban a lime levét és 4 el olíva olajat összekeverek. Adhatok hozzá egy kis mézet is. A kuszkuszt villával átkeverem és hagyom langyosra hűlni. Már fedő nélkül. Ha már lanagyos, ráborítom az összes gyümölcsöt, a zöldfűszereket és a dresszinget, majd alaposan átkeverem. Sózom, borsozom. Sajttal és dióval tálalom. Némi friss chili igen jót tesz neki. 

Áfonyás-csicseriborsós káposztasaláta

20914613_10214567389165100_1654070478821609983_n.jpg

Ha az ember két végén égeti a gyertyát, akkor ne lepődjön meg, ha annak következményei lesznek. Nem mondom, hogy megbántam az égetést, de ha tudom, hogy mi lesz a vége, akkor talán kétszer is meggondolom, hogy belevágok e. Neeeem! Nem kell semmi komolyra gondolni, éppen csak bekaptam valami átkozott vírust a hétvégén Gyulán, amire most egyáltalán nem volt szükségem. 5 napon át éltem intenzív éjszakai életet, amit a szervezetem, hogy úgy mondjam már nem visel olyan jól, mint anno a húszas éveimben. Azt hiszem, már nem kéne feszegetnem a korlátaimat, talán már túl öreg vagyok ehhez. Ez most egy kímélő saláta, mert ennem ugye kell! Bár a vírus keményen kitart amellett, hogy nem, nem és nem! 

kb. 20 dkg káposzta, vékonyra csíkozva

2 szál sárgarépa, vékonyra csíkozva

1 doboz főtt csicseriborsó, lecsepegtetve

10 dkg áfonya

8-10 szem koktélparadicsom

2 csokor friss petrezselyemzöld, durvára aprítva

5 dkg feta vagy kecskesajt

2 ek paradicsomlé

6 ek olíva olaj

fél citrom leve

só, frissen őrölt bors

A káposztát és a répát egy nagyobb keverőtálba teszem, sózom negyed tk sóval, Állni hagyom 10 percet. Hozzáadom a csicseriborsót, paradicsomot, áfonyát és a petrezselyem felét, majd összeforgatom. A paradicsomlevet egy kisebb tálban kikeverem az olajjal és citromlével, majd az alapra öntöm és összeforgatom. Sózom, borsozom. Tálaláskor sajttal és a maradék petrezselyemmel szórom meg. Bármilyen pirított maggal is feldobhatom. 

Barackos kánikulasaláta, kölessel

20479964_10214448272947269_7824481568496956705_n.jpg

Hírtelen felindulásból fogtam magam és a 40 fokban eltekertem a piacra. Szuperfotós Puskás Norcim egy mangót ületett el a fejemben, de amikor megláttam a barackokat, inkább azokra cseréltem el a gyümölcs elemet. Nyeregbe fel, suhantam ezerrel, meg sem álltam hazáig és már forraltam is a kölesnek a vizet. Közben a kezem csak járt és járt, kaszabolta a zöldségeket. A baracknál néha egy-egy falat a számba ugrott, mert ebben a hőségben úgy kívántam a savanykás-édes ízt, mint télen egy jobb kínai étteremben. Amennyit kellett, a salátába tettem és különben is! Kinek lenne bátorsága ahhoz, hogy a szememre vesse mindezt?! Uh! Most úgy érzem magam, mint egy első randin, ahol kívánod a másik felet! Csak most nem a farkam állt fel, hanem a nyálam futott össze. 

25 dkg köles

2 félkemény őszibarack, csíkokra vágva

1 nagyobb sárgarépa, csikozva

negyed édeskömény gumó, vékonyra szeletelve

1 kisebb kígyóuborka, csíkozva

8-10 mentalevél, vékonyra csíkozva

1 lime reszelt héja és kifacsart leve

1 tk méz

4 ek olíva olaj

1 cm friss gyömbér, reszelve

só, frissen őrölt bors, chili

2 ek pirított magkeverék, pirítva

Felforralok 1-2 liter vizet, sózom fél tk sóval. 12-13 perc alatt megfőzöm a kölest, azonnal leszűröm, hideg vízzel lehűtöm, hagyom lecsöpögni. A barackot és a zöldségeket egy nagyobb keverőtálba teszem, sózom, állni hagyom 10 percet. A lime levét, héját, gyömbért és az olajat elkeverem és kisebb tálkában majd a kölessel együtt a zöldsékekre borítom. Sóval, borssal, chilivel, mentával és az édeskömény leveleivel fűszerezem, alaposan összekeverem. Pirított magokkal tálalom. 

 

 

Zöldbabos köles saláta

19959188_10214212507733286_7746591549697943723_n.jpg

Ha valaki, akkor én aztán utálom a nyarat. Modjuk ezt illene pontosítanom, amit a következő mondatomban meg is teszek. Tehát: ha valaki, akkor én aztán utálom a meleg időt és a hőséget. Ha rajtam múlna és birtokolnám Magyarország termosztátját, akkor biztosan nem tekerném ezekben a hónapokban 27 foknál magasabbra a szerkezetet. Aki ennél többet akarna természetesen megérteném, de nem nagyon érdekelne. Eredetileg úgy terveztem, hogy ma sütni fogok, mert láttam egy receptet ami megtetszett. Akkor még nem gondoltam bele, hogy a 230 fokon zakatoló sütő bizony pár fokkal megemelné az amúgy sem alacsony benti hőmérsékletet. Míg a nem túl hűs piacon sokkos állapotban ceruzabab után kajtattam be kellett lássam, hogy az eredeti tervem bizony füstbe ment. Nem tehetek róla, de a komfortom jelen pillanatban ennél többet ér, kérem nézzék el ezt nekem. Szóval megálltam az egyik sarkon egy oszlopnak dőlve, csak mélán bámultam ki a fejemből és akkor megszületett. Ezt találtam ki, sütni meg majd sütök akkor, amikor úgy ítélem, hogy annak is eljött az ideje. #basszodasalival

20 dkg köles

1 ek vaj

2+3 ek olíva olaj

1 gerezd fokhagyma

20 dkg ceruzabab, mosva, szára lecsipkedve

1 kisebb kígyóuborka fél centisre kockázva

2 nagy csokor petrezselyemzöld, durvára aprítva

5-10 dkg brindza (juhtúró) ez lehet fetasajt is

fél lime leve

2 ek pirított szotyimag vagy valamilyen mag

Egy lábosban 2 liter vizet forralok. Sózom fél tk sóval. Beleszórom a kölest és 12-13 perc alatt készre főzöm. Egy kicsit maradjon fogkemény. Azonnal leszűröm, hideg vízzel lehűtöm, hagyom lecsepegni. Amíg fő a köles egy nagyobb serpenyőben közepes lángon összeolvasztom a vajat és 2 ek olíva olajat. Réreszelem a fokhagymát majd hozzáforgatom a babot. 2 percig nagy lángon pirítom, közben folyamatosan mozgatom majd lefedem és közepes lángon további 2 percig párolom. Finoman sózom. A babot kiszedem egy tányérra, a lángot elzárom, a megmaradt vajas, fokhagymás szaftot 2 ek olíva olajjal és fél lime levével dúsítom. Ez lesz a dresszing. Az összes hozzávalót (a magok és a brindza kivételével) egy keverőtálban összeforgatom, a kihagyott részekkel a tálaláskor szórom meg a salátát. 

Csirkés barna rizs saláta

19748380_10214119196040552_8078668764479460471_n.jpg

Vannak azoka a helyzetek, amikor az idő a legnagyobb ellenségünk. Az én világomban ilyenkor két dolgot tehetünk. 1. Hagyjuk elúszni a dolgokat és minden mindegy alapon sodródunk az árral. (inkább ez) 2. Belátjuk, hogy kurvára elszámoltuk magunkat de igyekszünk megküzdeni a lehetetlennel. (azon dolgozom, hogy inkább ez) Történt ugyanis, hogy minap kicst túlszerveztem a dolgaimat, az estém, -hogy finoman fogalmazzak- eléggé úgy tűnt, kudracra lett itélve. Délután 3-kor még minden átlátható volt és laza. Aztán elszabadult a pokol és minden jel arra utalt, hogy kicsúsznak a dolgok a kezemből és a sok szék közül a pad alá esek, azt is pofával lefelé, ahogy az a nagykönyvben lett megírva. 

15:05-vacsoravendéget hívtam. Egyelőre nem reagál. 

15:15-vacsorázni hívnak a városba. Időpont f7. Nem tudok dönteni, hiszen a meghívásom függőben van.

15:30-igenlő válasz a vacsorámra. 19:30-ra rögzített érkezéssel.

15:35-igenlő választ adok a meghívásra. Enni nem fogok, csak beszélgetek.

16:00-belépek a tesiterembe

16:10-módosítják a vacsorameghívást 7-re.

16:11-lemondom, mert összecsúszna az én vendégemmel

16:14-vissza az egész, a rokonok 6-ra módosítják 7 helyett

16:15-igennel válaszolok. Gyors lesz, de találkozni akarok.

17:00-bevásárlás az egyszerű vacsorához

17:20-már otthon. Felteszem a rizst, vizet forralok

17:24-zuhanyzom, közben fő a rizs.

17:30-elzárom a rizs alatt a tüzet. Forrázom a brokkolit, szűröm, hűtöm.

17:42-séró belő, ruha felkap. Nem megyek bringával, metróval gyorsabb, kényelmesebb

17:56-üzenet egy fotóstól. Hol találkozzunk? Baszki, elfelejtettem. A Rokonokhoz szervezem

18:06-együtt a család. Eddig minden rendben

18:59- indulnom kéne haza, a fotós sehol

19:01-érkezik, fotóz, minden rendben

19:17-elindulok haza, rezeg a léc

19:20-üzeten érkezik. Késik a vacsoravendég. Utálom a késést, de most a legjobbkor jött

19:31-újra otthon, befejezem a kaját. Bort kibontom, egy pohárral lehúzok tisztán. 

19:46-vendég érkezése. Sikerült.

 

4 ek olaj

1 bögre barna rizs

2 szál sárgarépa, centisre kockázva

fél tl curry

30 dkg csirkemell filé, kockázva

1 ek szójaszósz

1 cukkini, centisre kockázva

1 kisebb kígyóuborka, centisre kockázva

15 dkg főtt csicseriborsó (konzerv)

8-10 szem koktélparadicsom, felezve

2 csokor friss petrezselyemzöld, durvára aprítva

3-4 ek pirított mag, itt szotyi

fél lime leve

só, frissen őrölt bors

Egy 2-3 literes edényben vizet forralok. Sózom negyen tk sóval. 2 perc alatt leforrázom benne a brokkolit, kiszedem , a levét nem öntöm ki, azonnal lehűtöm hideg víz alatt. Lecsepegtetem, félre teszem. A rizst mondhatni normál módon készítem el. 2 ek olajon pár perc alatt lepirítom, hozzákeverem a felkockázott répát, meghintem fél tk curryvel további 1 percig pirítom. Leforrázom 2 bögre vízzel, amiben a brokkolit blansíroztam. Felforralom, átkeverem, majd lefedve takarék lángon 15 perc alatt kigőzölöm. Hagyom langyosra hűlni. Egy serpenyőben 2 ek olajat hevítek. Ráborítom a kockázott csirkemellet és körbepirítom. Ízesítem 1 ek szójaszósszal, fél lime levével. Lefedem és 4-5 perc alatt megpárolom. Összeforgatom a cukkinivel, langyosra hűtöm. Egy nagy tálban az összes hozzávalót összekeverem, sózom, borsozom, lime levével ízesítem ha kell. Tálaláskor friss petrussal és pirított magokkal szórom meg. 

Körtés bulgursaláta

ko_rte.jpg

Elkezdtem összerakni ezt a salátát és közben arra gondoltam, hogy a felét azonnal befalom a maradékot pedig elteszem holnapra, valami csirkével. Apropó csirke.Tegnapelőtt késő este totál beégtem. Az úgy történt, hogy este 10 körül feltettem főni egy egész csirkemellett. Bő víz, alacsony fokozat, némi fűszer és a gondolat, hogy nagy baj nem lehet, hiszem elég vizet öntöttem rá így biztosan minden rendben lesz. Aztán elkezdtem molyolni, bámultam a villámló eget, nyomkodtam a kompjútert és még a tévében is egész jó műsor ment. Éppen csak egy pillanatra ültem le a kanapéra és kerestem valamit a neten, éppen csak fél percre süppedtem bele a párnák kényelmébe és tapadtam a képernyőre. Kb. egy óra múlva riadtam fel arra a borzasztó égett szagra amin az egész lakásban hömpölygő füst csípőssége sem enyhített. A lábossal összeégett hús a szemétledobóban végezte. Szóval úgy alakult, hogy " a készüljünk előre holnapra" projektem szó szeritn füstbe ment. Persze nem mondom, hogy nem hiányzott a salátáról az a néhány kocka, saját főzőlevében kihűlt, szaftos, enyhén sós csirkemell. És azt sem mondom, hogy nagy kihívás lett volna lesütni hozzá pár szeletet, frissen. Nem, nem lett volna az. Én inkább azt választottam, hogy 3 órán belül 3 részletben zabáltam fel az egészet és engedtem el a "másnapra is marad belőle" tervemet. #basszodasalival

30 dkg bulgur (nagyobb  szemű)

1 kisebb kígyóuborka, apróra kockázva

2 nagyobb, közepesen érett körte, kockázva

kis fej lilahagyma, finomra aprítva

10-15 szem koktélparadicsom, felezve

2-3 csokor friss petrezselyemzöld, durvára aprítva 

1 kisebb zöld kaliforniai paprika, kockázva

chili ízlés szerint 

5 dkg pirított mag, durvára aprítva (mandula, mogyoró, kesu) a tálaláshoz

5 dkg fetasajt, morzsolva

A dresszinghez:

4 ek olíva olaj

fél lime leve és reszelt héja

dióbélnyi édes mustár

4 ek körtepüré vagy sűrű rostos körtelé (opcionális) Az egyik körte felét turmixolom és ezt használom

Felforralok 1 liter vizet. Sózom fél tk sóval és 10 perc alatt megfőzöm benne a bulgurt. Leszűröm, átöblítem, langyosra hűtöm. Amíg fő a bulgur, előkészítem a hozzávalókat. A paprikát, uborkát, petrus kétharmadát, paradicsomot egy keverőtálba teszem. Egy kisebb keverőtálban a körtepürét, mustárt lime reszelt héját és levét összekeverem, majd hozzácsorgatom az olajat. Sózom, borsozom. A kész bulgurt és a dresszinget összeforgatom a zöldségekkel. Kóstolom, sózom, borsozom ha kell. Ha jót akarok tenni, akkor 1-2 órára a hűtőbe teszem és hagyom, hogy összeérjenek az ízek. Tálalás előtt átforgatom, ízesítem. Sajttal, magokkal és friss petrezselyemmel turbózom fel. A chili igen jót tesz neki. És jalapeno-t adtam hozzá.

Kukoricás-avokádós saláta a kánikula jegyében

19225574_10213944273707603_5369159036161821313_n.jpg

Azt kell mondja, hogy ez a kánikula engem is taccsra tett. Még nem vagyok teljesen a minimumon, de ha ez így folytatódik, akkor elég gyorsan kiteszem az "Out of order" táblát. A meleg idő önmagában nem bosszant, hiszen nyár van! Mikor legyen meleg, ha nem ilyenkor!? Az sem borít ki, ha éjjel sem hűl le a levegő 28 fok alá és az adott illetékes megnyomja a kánikula-pánikgombot, hogy tovább borzolja a polgárok idegrendszerét. Ha valami, akkor az inkább feldühít és felháborít, ha elfogy otthon a fehér bor és nem tudok fröccsöt inni, vagy ha nincs a fagyasztóban jégkocka, mert lusta voltam pótolni. Utálom, ha nappal csinosba kell öltözni és izzadtan kell parádézni, kikészít ha senki sem ér rá és jön el velem strandra, hiszen egyedül nem az igazi. Utálom, hogy napi 6x megyek a zuhany alá és azt is, hogy ahogy végeztem máris állnék vissza, mert a hőség újra kikészít. Nem szeretem a nyarat, de az van, hogy  kénytelen vagyok elviselni. Majd ha egyszer úgy alakul, hogy nyárból télbe és télből nyárba tudok utazni, akkor majd keresek valami más ürügyet, hogy rinyálhassak és arról pnaszkodhassak, hogy gyűlölök félévente összepakolni! :) Addig is itt egy saláta, amivel csak 2 percet kell a tűzhely mellett eltölteni. Szerintem! :)  

1 közepes cukkini, vékonyra csíkozva

1 közepes sárgarépa, vékonyra csíkozva

1 cső zsenge, friss csemegekukorica lenyesett szemei

fél doboz főtt csicseriborsó

5 dkg bébispenót

1 érett avokádó, kockázva

1 lime

3-4 ek olíva olaj

só, frissen őrölt bors

3 ek pirított szotyi

A vékonyra csíkozott cukkinit és répát egy keverőtálba teszem, megsózom 3-4 csipet sóval. Összeforgatom, állni hagyom 5-10 percre. Egy serpenyőben 2 ek olíva olajat hevítek, ráborítom a kukoricát és 2 percig közepes lángon pirítom:) Fél lime levével, sóval ízesítem, hagyom hűlni. Miután langyos, a répás alaphoz adom a csicseriborsóval és az avokádóval együtt. Meglocsolom 2-3 ek olíva olajjal, ráfacsarom a maradék lime levét, sózom, borsozom és alaposan összeforgatom. Tálalás előtt friss spneótlevelekkel dúsítom, tálaláskor szotyival szórom. 

Kolbászos-brokkolis tarhonyasaláta

19059624_10213871304363415_2071678897723065560_n.jpg

Az ígéret szép szó! Tartja a mondás amit én is teljes mellszéleséggel támogatok. Történt ugyanis, hogy tegnap este vendégségben voltam, grilleztünk az erkélyen. Pontosítanék. Szabi és én gin toniccal a kezünkben a kinti székeken pöffeszkedtünk és onnan osztottuk az észt. Aztán halálos nyugalommal néztük, ahogy a húsból kicsorgó zsír lángra kap majd hidegvérünket megőrizve jeleztük Chef Gergőnek, hogy valami nem stimmel az étellel, szóval ha végzett a következő koktélt bekeverésével nem ártana, ha ránézne a szerkezetre. Konkrétan lángolt a cucc, ami okozott azért némi pánikot, de urai voltunk a helyzetnek. Persze készült róla fotó is, ami perceken belül már a Face-en volt, tudtava az ismerősökkel, hogy mi bizony szeretünk és tudunk is veszélyesen élni. "-Pörzsanyagot és füstös ízt biztos kapott a hús!"- jegyeztem meg kedvesen, de nem akartam kihúzni a gyufát,-amúgy is minek, amikor van saját tűzünk- inkább kértem egy újabb italt a kezembe. Abból nagy baj nem lehet! :) Meghívóim nyaralásból jöttek és cserébe azért, hogy locsoltam a növényeket megjelenhettem, hogy átvegyem a spanyol vásárfiát, egy szál chorizo kolbász képében. Kérdezés nélkül, ömlesztve kaptam az infót arról, hogy hogyan készült, hogy miért penészes és természetesen a felhasználásra vonatkozóan is kaptam tippeket, hogy szerintük mire jó és mibe tegyem. Na, itt jött el az a pillanat, amikor finoman jeleztem, hogy nem érdekel a körítés és különben sem vártam ellenszolgáltatást az "itatásért" cserébe, de ha már így alakult, akkor élnék a szabadság lehetősőgével és úgy használnám fel a suvenirt, ahogy az nekem tetszik, mondjuk egy klassz salátában, sok-sok mindennel összekeverve. Némi hüppögést és pofavágást követően azért Szabiból még kibuggyant a mondat, hogy legalább annyit megtehetnék, hogy beleírom a posztba, hogy a jófajta kolbászt kinek köszönhetem! Nos, állom a szavam! Megtettem! A vacsora amúgy elég jól sikerült, tűzóltók és porraloltó nélkül zártuk a vidám nyári estet. #basszodasalival #ultimatesalichallenge  

fél fej brokkoli, diónyi rózsákra szedve (kb. 30 dkg)

15-20 ceruzabab (én csak a szár részét végom le, a hegyét nem)

30 dkg tarhonya (itt gépi sörét)

20 dkg félkemény vékonykolbász, kb. centisre kockázva, ha lehet csípős

friss vagy szárított chili ízlés szerint (nagyon jót tesz a csípős íz az egésznek)

fél lime leve

3 ek olíva olaj

3 csokor friss petrezselyemzöld, durvára aprítva

2 szál újhagyma, vékonyra karikázva

3 ek kesudió, vagy mogyoró, vagy mandula durvára aprítva

Felforralok kb. 2 liter vizet. Sózom 1 tk sóval. Mellé készítek egy tál hidge vizet. Beleteszem a forrásban lévő vízbe a brokkolit és a babot, fedő alatt 2 percig főzöm, majd a tálba szedem. A főzővizet újra felforralom, beleszórom a tarhonyát és 9-10 perc alatt készre főzöm. Leszűröm, langyosra hűtöm, hagyom lecsepegni. Szóval amíg fő a tarhonya, egy serpenyőben, közepes lángon 1 ek olajon pár perc alatt kipirítom a kolbászból a zsírt. A kolbászt konyhai papírra szedem, a zsírba 3 ek olíva olajat és fél lime levét keverem. Beleforgatom a brokkolit és a babot, majd az egészet a lecsepegtetett tarhonyával, aprított hagymával, petrezselyem és kolbász kétharmadával egy tálban összekeverem. Ha nem elég intenzív további lime-mal, sóval ízesítem. Tálaláskor megszórom a maradék petrussal, kolbásszal és kesudióval.