SzatmáriFeri

2017.aug.15.
Írta: szatmariferi Szólj hozzá!

Áfonyás-csicseriborsós káposztasaláta

20914613_10214567389165100_1654070478821609983_n.jpg

Ha az ember két végén égeti a gyertyát, akkor ne lepődjön meg, ha annak következményei lesznek. Nem mondom, hogy megbántam az égetést, de ha tudom, hogy mi lesz a vége, akkor talán kétszer is meggondolom, hogy belevágok e. Neeeem! Nem kell semmi komolyra gondolni, éppen csak bekaptam valami átkozott vírust a hétvégén Gyulán, amire most egyáltalán nem volt szükségem. 5 napon át éltem intenzív éjszakai életet, amit a szervezetem, hogy úgy mondjam már nem visel olyan jól, mint anno a húszas éveimben. Azt hiszem, már nem kéne feszegetnem a korlátaimat, talán már túl öreg vagyok ehhez. Ez most egy kímélő saláta, mert ennem ugye kell! Bár a vírus keményen kitart amellett, hogy nem, nem és nem! 

kb. 20 dkg káposzta, vékonyra csíkozva

2 szál sárgarépa, vékonyra csíkozva

1 doboz főtt csicseriborsó, lecsepegtetve

10 dkg áfonya

8-10 szem koktélparadicsom

2 csokor friss petrezselyemzöld, durvára aprítva

5 dkg feta vagy kecskesajt

2 ek paradicsomlé

6 ek olíva olaj

fél citrom leve

só, frissen őrölt bors

A káposztát és a répát egy nagyobb keverőtálba teszem, sózom negyed tk sóval, Állni hagyom 10 percet. Hozzáadom a csicseriborsót, paradicsomot, áfonyát és a petrezselyem felét, majd összeforgatom. A paradicsomlevet egy kisebb tálban kikeverem az olajjal és citromlével, majd az alapra öntöm és összeforgatom. Sózom, borsozom. Tálaláskor sajttal és a maradék petrezselyemmel szórom meg. Bármilyen pirított maggal is feldobhatom. 

Barackos kánikulasaláta, kölessel

20479964_10214448272947269_7824481568496956705_n.jpg

Hírtelen felindulásból fogtam magam és a 40 fokban eltekertem a piacra. Szuperfotós Puskás Norcim egy mangót ületett el a fejemben, de amikor megláttam a barackokat, inkább azokra cseréltem el a gyümölcs elemet. Nyeregbe fel, suhantam ezerrel, meg sem álltam hazáig és már forraltam is a kölesnek a vizet. Közben a kezem csak járt és járt, kaszabolta a zöldségeket. A baracknál néha egy-egy falat a számba ugrott, mert ebben a hőségben úgy kívántam a savanykás-édes ízt, mint télen egy jobb kínai étteremben. Amennyit kellett, a salátába tettem és különben is! Kinek lenne bátorsága ahhoz, hogy a szememre vesse mindezt?! Uh! Most úgy érzem magam, mint egy első randin, ahol kívánod a másik felet! Csak most nem a farkam állt fel, hanem a nyálam futott össze. 

25 dkg köles

2 félkemény őszibarack, csíkokra vágva

1 nagyobb sárgarépa, csikozva

negyed édeskömény gumó, vékonyra szeletelve

1 kisebb kígyóuborka, csíkozva

8-10 mentalevél, vékonyra csíkozva

1 lime reszelt héja és kifacsart leve

1 tk méz

4 ek olíva olaj

1 cm friss gyömbér, reszelve

só, frissen őrölt bors, chili

2 ek pirított magkeverék, pirítva

Felforralok 1-2 liter vizet, sózom fél tk sóval. 12-13 perc alatt megfőzöm a kölest, azonnal leszűröm, hideg vízzel lehűtöm, hagyom lecsöpögni. A barackot és a zöldségeket egy nagyobb keverőtálba teszem, sózom, állni hagyom 10 percet. A lime levét, héját, gyömbért és az olajat elkeverem és kisebb tálkában majd a kölessel együtt a zöldsékekre borítom. Sóval, borssal, chilivel, mentával és az édeskömény leveleivel fűszerezem, alaposan összekeverem. Pirított magokkal tálalom. 

 

 

Zöldbabos köles saláta

19959188_10214212507733286_7746591549697943723_n.jpg

Ha valaki, akkor én aztán utálom a nyarat. Modjuk ezt illene pontosítanom, amit a következő mondatomban meg is teszek. Tehát: ha valaki, akkor én aztán utálom a meleg időt és a hőséget. Ha rajtam múlna és birtokolnám Magyarország termosztátját, akkor biztosan nem tekerném ezekben a hónapokban 27 foknál magasabbra a szerkezetet. Aki ennél többet akarna természetesen megérteném, de nem nagyon érdekelne. Eredetileg úgy terveztem, hogy ma sütni fogok, mert láttam egy receptet ami megtetszett. Akkor még nem gondoltam bele, hogy a 230 fokon zakatoló sütő bizony pár fokkal megemelné az amúgy sem alacsony benti hőmérsékletet. Míg a nem túl hűs piacon sokkos állapotban ceruzabab után kajtattam be kellett lássam, hogy az eredeti tervem bizony füstbe ment. Nem tehetek róla, de a komfortom jelen pillanatban ennél többet ér, kérem nézzék el ezt nekem. Szóval megálltam az egyik sarkon egy oszlopnak dőlve, csak mélán bámultam ki a fejemből és akkor megszületett. Ezt találtam ki, sütni meg majd sütök akkor, amikor úgy ítélem, hogy annak is eljött az ideje. #basszodasalival

20 dkg köles

1 ek vaj

2+3 ek olíva olaj

1 gerezd fokhagyma

20 dkg ceruzabab, mosva, szára lecsipkedve

1 kisebb kígyóuborka fél centisre kockázva

2 nagy csokor petrezselyemzöld, durvára aprítva

5-10 dkg brindza (juhtúró) ez lehet fetasajt is

fél lime leve

2 ek pirított szotyimag vagy valamilyen mag

Egy lábosban 2 liter vizet forralok. Sózom fél tk sóval. Beleszórom a kölest és 12-13 perc alatt készre főzöm. Egy kicsit maradjon fogkemény. Azonnal leszűröm, hideg vízzel lehűtöm, hagyom lecsepegni. Amíg fő a köles egy nagyobb serpenyőben közepes lángon összeolvasztom a vajat és 2 ek olíva olajat. Réreszelem a fokhagymát majd hozzáforgatom a babot. 2 percig nagy lángon pirítom, közben folyamatosan mozgatom majd lefedem és közepes lángon további 2 percig párolom. Finoman sózom. A babot kiszedem egy tányérra, a lángot elzárom, a megmaradt vajas, fokhagymás szaftot 2 ek olíva olajjal és fél lime levével dúsítom. Ez lesz a dresszing. Az összes hozzávalót (a magok és a brindza kivételével) egy keverőtálban összeforgatom, a kihagyott részekkel a tálaláskor szórom meg a salátát. 

Csirkés barna rizs saláta

19748380_10214119196040552_8078668764479460471_n.jpg

Vannak azoka a helyzetek, amikor az idő a legnagyobb ellenségünk. Az én világomban ilyenkor két dolgot tehetünk. 1. Hagyjuk elúszni a dolgokat és minden mindegy alapon sodródunk az árral. (inkább ez) 2. Belátjuk, hogy kurvára elszámoltuk magunkat de igyekszünk megküzdeni a lehetetlennel. (azon dolgozom, hogy inkább ez) Történt ugyanis, hogy minap kicst túlszerveztem a dolgaimat, az estém, -hogy finoman fogalmazzak- eléggé úgy tűnt, kudracra lett itélve. Délután 3-kor még minden átlátható volt és laza. Aztán elszabadult a pokol és minden jel arra utalt, hogy kicsúsznak a dolgok a kezemből és a sok szék közül a pad alá esek, azt is pofával lefelé, ahogy az a nagykönyvben lett megírva. 

15:05-vacsoravendéget hívtam. Egyelőre nem reagál. 

15:15-vacsorázni hívnak a városba. Időpont f7. Nem tudok dönteni, hiszen a meghívásom függőben van.

15:30-igenlő válasz a vacsorámra. 19:30-ra rögzített érkezéssel.

15:35-igenlő választ adok a meghívásra. Enni nem fogok, csak beszélgetek.

16:00-belépek a tesiterembe

16:10-módosítják a vacsorameghívást 7-re.

16:11-lemondom, mert összecsúszna az én vendégemmel

16:14-vissza az egész, a rokonok 6-ra módosítják 7 helyett

16:15-igennel válaszolok. Gyors lesz, de találkozni akarok.

17:00-bevásárlás az egyszerű vacsorához

17:20-már otthon. Felteszem a rizst, vizet forralok

17:24-zuhanyzom, közben fő a rizs.

17:30-elzárom a rizs alatt a tüzet. Forrázom a brokkolit, szűröm, hűtöm.

17:42-séró belő, ruha felkap. Nem megyek bringával, metróval gyorsabb, kényelmesebb

17:56-üzenet egy fotóstól. Hol találkozzunk? Baszki, elfelejtettem. A Rokonokhoz szervezem

18:06-együtt a család. Eddig minden rendben

18:59- indulnom kéne haza, a fotós sehol

19:01-érkezik, fotóz, minden rendben

19:17-elindulok haza, rezeg a léc

19:20-üzeten érkezik. Késik a vacsoravendég. Utálom a késést, de most a legjobbkor jött

19:31-újra otthon, befejezem a kaját. Bort kibontom, egy pohárral lehúzok tisztán. 

19:46-vendég érkezése. Sikerült.

 

4 ek olaj

1 bögre barna rizs

2 szál sárgarépa, centisre kockázva

fél tl curry

30 dkg csirkemell filé, kockázva

1 ek szójaszósz

1 cukkini, centisre kockázva

1 kisebb kígyóuborka, centisre kockázva

15 dkg főtt csicseriborsó (konzerv)

8-10 szem koktélparadicsom, felezve

2 csokor friss petrezselyemzöld, durvára aprítva

3-4 ek pirított mag, itt szotyi

fél lime leve

só, frissen őrölt bors

Egy 2-3 literes edényben vizet forralok. Sózom negyen tk sóval. 2 perc alatt leforrázom benne a brokkolit, kiszedem , a levét nem öntöm ki, azonnal lehűtöm hideg víz alatt. Lecsepegtetem, félre teszem. A rizst mondhatni normál módon készítem el. 2 ek olajon pár perc alatt lepirítom, hozzákeverem a felkockázott répát, meghintem fél tk curryvel további 1 percig pirítom. Leforrázom 2 bögre vízzel, amiben a brokkolit blansíroztam. Felforralom, átkeverem, majd lefedve takarék lángon 15 perc alatt kigőzölöm. Hagyom langyosra hűlni. Egy serpenyőben 2 ek olajat hevítek. Ráborítom a kockázott csirkemellet és körbepirítom. Ízesítem 1 ek szójaszósszal, fél lime levével. Lefedem és 4-5 perc alatt megpárolom. Összeforgatom a cukkinivel, langyosra hűtöm. Egy nagy tálban az összes hozzávalót összekeverem, sózom, borsozom, lime levével ízesítem ha kell. Tálaláskor friss petrussal és pirított magokkal szórom meg. 

Körtés bulgursaláta

ko_rte.jpg

Elkezdtem összerakni ezt a salátát és közben arra gondoltam, hogy a felét azonnal befalom a maradékot pedig elteszem holnapra, valami csirkével. Apropó csirke.Tegnapelőtt késő este totál beégtem. Az úgy történt, hogy este 10 körül feltettem főni egy egész csirkemellett. Bő víz, alacsony fokozat, némi fűszer és a gondolat, hogy nagy baj nem lehet, hiszem elég vizet öntöttem rá így biztosan minden rendben lesz. Aztán elkezdtem molyolni, bámultam a villámló eget, nyomkodtam a kompjútert és még a tévében is egész jó műsor ment. Éppen csak egy pillanatra ültem le a kanapéra és kerestem valamit a neten, éppen csak fél percre süppedtem bele a párnák kényelmébe és tapadtam a képernyőre. Kb. egy óra múlva riadtam fel arra a borzasztó égett szagra amin az egész lakásban hömpölygő füst csípőssége sem enyhített. A lábossal összeégett hús a szemétledobóban végezte. Szóval úgy alakult, hogy " a készüljünk előre holnapra" projektem szó szeritn füstbe ment. Persze nem mondom, hogy nem hiányzott a salátáról az a néhány kocka, saját főzőlevében kihűlt, szaftos, enyhén sós csirkemell. És azt sem mondom, hogy nagy kihívás lett volna lesütni hozzá pár szeletet, frissen. Nem, nem lett volna az. Én inkább azt választottam, hogy 3 órán belül 3 részletben zabáltam fel az egészet és engedtem el a "másnapra is marad belőle" tervemet. #basszodasalival

30 dkg bulgur (nagyobb  szemű)

1 kisebb kígyóuborka, apróra kockázva

2 nagyobb, közepesen érett körte, kockázva

kis fej lilahagyma, finomra aprítva

10-15 szem koktélparadicsom, felezve

2-3 csokor friss petrezselyemzöld, durvára aprítva 

1 kisebb zöld kaliforniai paprika, kockázva

chili ízlés szerint 

5 dkg pirított mag, durvára aprítva (mandula, mogyoró, kesu) a tálaláshoz

5 dkg fetasajt, morzsolva

A dresszinghez:

4 ek olíva olaj

fél lime leve és reszelt héja

dióbélnyi édes mustár

4 ek körtepüré vagy sűrű rostos körtelé (opcionális) Az egyik körte felét turmixolom és ezt használom

Felforralok 1 liter vizet. Sózom fél tk sóval és 10 perc alatt megfőzöm benne a bulgurt. Leszűröm, átöblítem, langyosra hűtöm. Amíg fő a bulgur, előkészítem a hozzávalókat. A paprikát, uborkát, petrus kétharmadát, paradicsomot egy keverőtálba teszem. Egy kisebb keverőtálban a körtepürét, mustárt lime reszelt héját és levét összekeverem, majd hozzácsorgatom az olajat. Sózom, borsozom. A kész bulgurt és a dresszinget összeforgatom a zöldségekkel. Kóstolom, sózom, borsozom ha kell. Ha jót akarok tenni, akkor 1-2 órára a hűtőbe teszem és hagyom, hogy összeérjenek az ízek. Tálalás előtt átforgatom, ízesítem. Sajttal, magokkal és friss petrezselyemmel turbózom fel. A chili igen jót tesz neki. És jalapeno-t adtam hozzá.

Kukoricás-avokádós saláta a kánikula jegyében

19225574_10213944273707603_5369159036161821313_n.jpg

Azt kell mondja, hogy ez a kánikula engem is taccsra tett. Még nem vagyok teljesen a minimumon, de ha ez így folytatódik, akkor elég gyorsan kiteszem az "Out of order" táblát. A meleg idő önmagában nem bosszant, hiszen nyár van! Mikor legyen meleg, ha nem ilyenkor!? Az sem borít ki, ha éjjel sem hűl le a levegő 28 fok alá és az adott illetékes megnyomja a kánikula-pánikgombot, hogy tovább borzolja a polgárok idegrendszerét. Ha valami, akkor az inkább feldühít és felháborít, ha elfogy otthon a fehér bor és nem tudok fröccsöt inni, vagy ha nincs a fagyasztóban jégkocka, mert lusta voltam pótolni. Utálom, ha nappal csinosba kell öltözni és izzadtan kell parádézni, kikészít ha senki sem ér rá és jön el velem strandra, hiszen egyedül nem az igazi. Utálom, hogy napi 6x megyek a zuhany alá és azt is, hogy ahogy végeztem máris állnék vissza, mert a hőség újra kikészít. Nem szeretem a nyarat, de az van, hogy  kénytelen vagyok elviselni. Majd ha egyszer úgy alakul, hogy nyárból télbe és télből nyárba tudok utazni, akkor majd keresek valami más ürügyet, hogy rinyálhassak és arról pnaszkodhassak, hogy gyűlölök félévente összepakolni! :) Addig is itt egy saláta, amivel csak 2 percet kell a tűzhely mellett eltölteni. Szerintem! :)  

1 közepes cukkini, vékonyra csíkozva

1 közepes sárgarépa, vékonyra csíkozva

1 cső zsenge, friss csemegekukorica lenyesett szemei

fél doboz főtt csicseriborsó

5 dkg bébispenót

1 érett avokádó, kockázva

1 lime

3-4 ek olíva olaj

só, frissen őrölt bors

3 ek pirított szotyi

A vékonyra csíkozott cukkinit és répát egy keverőtálba teszem, megsózom 3-4 csipet sóval. Összeforgatom, állni hagyom 5-10 percre. Egy serpenyőben 2 ek olíva olajat hevítek, ráborítom a kukoricát és 2 percig közepes lángon pirítom:) Fél lime levével, sóval ízesítem, hagyom hűlni. Miután langyos, a répás alaphoz adom a csicseriborsóval és az avokádóval együtt. Meglocsolom 2-3 ek olíva olajjal, ráfacsarom a maradék lime levét, sózom, borsozom és alaposan összeforgatom. Tálalás előtt friss spneótlevelekkel dúsítom, tálaláskor szotyival szórom. 

Kolbászos-brokkolis tarhonyasaláta

19059624_10213871304363415_2071678897723065560_n.jpg

Az ígéret szép szó! Tartja a mondás amit én is teljes mellszéleséggel támogatok. Történt ugyanis, hogy tegnap este vendégségben voltam, grilleztünk az erkélyen. Pontosítanék. Szabi és én gin toniccal a kezünkben a kinti székeken pöffeszkedtünk és onnan osztottuk az észt. Aztán halálos nyugalommal néztük, ahogy a húsból kicsorgó zsír lángra kap majd hidegvérünket megőrizve jeleztük Chef Gergőnek, hogy valami nem stimmel az étellel, szóval ha végzett a következő koktélt bekeverésével nem ártana, ha ránézne a szerkezetre. Konkrétan lángolt a cucc, ami okozott azért némi pánikot, de urai voltunk a helyzetnek. Persze készült róla fotó is, ami perceken belül már a Face-en volt, tudtava az ismerősökkel, hogy mi bizony szeretünk és tudunk is veszélyesen élni. "-Pörzsanyagot és füstös ízt biztos kapott a hús!"- jegyeztem meg kedvesen, de nem akartam kihúzni a gyufát,-amúgy is minek, amikor van saját tűzünk- inkább kértem egy újabb italt a kezembe. Abból nagy baj nem lehet! :) Meghívóim nyaralásból jöttek és cserébe azért, hogy locsoltam a növényeket megjelenhettem, hogy átvegyem a spanyol vásárfiát, egy szál chorizo kolbász képében. Kérdezés nélkül, ömlesztve kaptam az infót arról, hogy hogyan készült, hogy miért penészes és természetesen a felhasználásra vonatkozóan is kaptam tippeket, hogy szerintük mire jó és mibe tegyem. Na, itt jött el az a pillanat, amikor finoman jeleztem, hogy nem érdekel a körítés és különben sem vártam ellenszolgáltatást az "itatásért" cserébe, de ha már így alakult, akkor élnék a szabadság lehetősőgével és úgy használnám fel a suvenirt, ahogy az nekem tetszik, mondjuk egy klassz salátában, sok-sok mindennel összekeverve. Némi hüppögést és pofavágást követően azért Szabiból még kibuggyant a mondat, hogy legalább annyit megtehetnék, hogy beleírom a posztba, hogy a jófajta kolbászt kinek köszönhetem! Nos, állom a szavam! Megtettem! A vacsora amúgy elég jól sikerült, tűzóltók és porraloltó nélkül zártuk a vidám nyári estet. #basszodasalival #ultimatesalichallenge  

fél fej brokkoli, diónyi rózsákra szedve (kb. 30 dkg)

15-20 ceruzabab (én csak a szár részét végom le, a hegyét nem)

30 dkg tarhonya (itt gépi sörét)

20 dkg félkemény vékonykolbász, kb. centisre kockázva, ha lehet csípős

friss vagy szárított chili ízlés szerint (nagyon jót tesz a csípős íz az egésznek)

fél lime leve

3 ek olíva olaj

3 csokor friss petrezselyemzöld, durvára aprítva

2 szál újhagyma, vékonyra karikázva

3 ek kesudió, vagy mogyoró, vagy mandula durvára aprítva

Felforralok kb. 2 liter vizet. Sózom 1 tk sóval. Mellé készítek egy tál hidge vizet. Beleteszem a forrásban lévő vízbe a brokkolit és a babot, fedő alatt 2 percig főzöm, majd a tálba szedem. A főzővizet újra felforralom, beleszórom a tarhonyát és 9-10 perc alatt készre főzöm. Leszűröm, langyosra hűtöm, hagyom lecsepegni. Szóval amíg fő a tarhonya, egy serpenyőben, közepes lángon 1 ek olajon pár perc alatt kipirítom a kolbászból a zsírt. A kolbászt konyhai papírra szedem, a zsírba 3 ek olíva olajat és fél lime levét keverem. Beleforgatom a brokkolit és a babot, majd az egészet a lecsepegtetett tarhonyával, aprított hagymával, petrezselyem és kolbász kétharmadával egy tálban összekeverem. Ha nem elég intenzív további lime-mal, sóval ízesítem. Tálaláskor megszórom a maradék petrussal, kolbásszal és kesudióval. 

Hajdinás sültkarfiol-saláta

salike_p.jpg

A fene se gondoltavolna, hogy egyszer eljön az az idő, amikor nyáron amiatt fogom bekapcsolni a sütőt, hogy karfiolt süssek. És tessék! Megtörtént! Napok óta kerülgetett az inger, alattomos módon próbált beférkőzni a fejembe, keményen dolgozott azon, hogy eljusson a tudatalattimba hogy sokáig, nagyon sokáig vagy akár örökre ott maradjon és onnan üzengessen, onnan adjon impulzust, hogy jöjjön el az a pillanat, amikor végre megadom magam. A kitartó munkája sikerrel járt, mert ma a piacon félig zombiként állva a pult előtt önkéntelenül is egy szép fej karfiol után nyúltam. Aztán jött a hajdina, mert kellett valami gabona és az összes többi cucc, amik nélkül nem áll össze ez a saláta. Azt nem tudom, hogy a "nyári" jelzőt megérdemli e, de hogy őszinte legyek, ez nem is érdekel! Ami sokkal jobban izgat az az, hogy már csak alig van belőle! 

30 dkg hajdina

1 fej karfiol, diónyi rózsákra szedve

1 dl olaj

1 tk curry por

fél tk só

2 csokor friss petrezselyemzöld, durvára vágva

2 dkg fekete szezámmag

8-10 koktélparadicsom, felezve

2 szál újhagyma, karikázva

1 kis chilipaprika, vékonyra karikázva

1 marék salátalevél (itt most céklalevél, de lehet rukkola, madár, bébispenót)

4 ek olíva olaj

1 lime leve

A sütőt előmelegítem 220 fokra. Felforralok 1 liter vizet, fél tk sóval megsózom. Közben a hajdinát száraz, forró serpenyőben 4-5 perc alatt megpirítom. Beleszórom a vízbe és 14-15 perc alatt készre főzöm. Leszűröm, hideg vízzel langyosra hűtöm, majd lecsepegtetem. Egy kisebb tálban elkeverem az olajat a curryvel és a sóval. A karfiol szétszedett rózsáit egy nejlon zacskóba teszem, ráborítom a fűszeres olajat és alaposan összerázom. Sütőpapírral bélelt tepsire borítom a tartalmát, majd 20 perc alatt készre sütöm. A serpenyőt újra felmelegítem és szárazon, olaj nélkül 3-4 perc alatt megpirítom benne a szezámmagot. Kis tányérra borítom. A serpenyőt visszateszem a tűzre, meglocsolom egy ek olajjal, majd a paradicsomokat beleteszem vágási felületükkel lefelé. 1 perc alatt enyhén megpirítom, félreteszem. Egy nagyob tálban összekeverem az olíva olajat a lime levével. Hozzáforgatom a hajdinát, a petrezselyem kétharmadát, hagyát, salátát, chilit lazán összeforgatom. Megvárom, hogy a karfiol kicsit langyosra hűljön, majd a paradicsommal együtt ezt is beleforgatom. Sózom ha kell. Tálaláskor megszórom a pirított szezámmaggal és a maradék petrezselyemmel. 

 

Mazsolás, szardellás köles saláta. Ezzel-azzal kiegészítve.

18768291_10213759540489388_4022326215208443579_o.jpg

Ha valaki bátrabb lesz, mint én akkor nem fogja elkövetni azt a hibát, hogy csak egy adagnyit készít el ebből a salátából. Hangozzék nagyképűen, de az nem volt kétséges, hogy csodás lesz a végeredmény és azt sem gondoltam, hogy megmarad majd úgy kb. a fele. De arra nem számítottam, hogy Andris barátomnak is annyira ízlik majd, hogy kétszer is eszik belőle. Alig 10 percen belül. Pedig még csirkecicit is sütöttem mellé, nem csupán kölest szórtam elé, mint odahaza vidéken a csirkék elé. Tény, hogy imádom a szerdellát. Még akkor kattantam rá, amikor sok-sok évvel ezelőtt a Két duci hölgy című főzőműsor rabja lettem. Ők használták szinte mindenhez és úgy éreztem, hogy ha valaki, akkor ők aztán tudják, hogy mi kell a népnek. Tény, hogy imádom a mazsolát. Arról nincs pontos adatom, hogy mikor szerettem meg, de úgy emlékszem, hogy mindig azokat a túrós batyukat ettem a legszívesebben, amik messziről kiabáltak, hogy tele vannak vele. Tény, hogy imádom a curryt. Már gyerekként a rajongója lettem. Furcsa módon a csehszlovák rokonoktól kaptuk dobozszám, így mindig volt egy csomó belőle. Anyu használta is, ennek köszönhetőne rengeteg sárga kaját ettünk a '80-as években. 

Kölest viszont nem ettünk és a spárgát sem ismertük, kivéve a kötözőt amivel apu kötözte a szőlőt meg mindent, amihez kellett. Ezek szeretete csak később jött, de azt gonoltam, hogy itt az ideje annak, hogy a régit és az újat most összehozzam egy ilyen izében. Salátában. Tessék! Ez lett belőle! 

2 szardella filé

4 ek mazsola

fél tk curry

30 dkg köles

1 cukkini, kockázva

3 szál újhagyma, vékonyra karikázva

4-5 szál zöld spárgasíp, forrázva, majd felkarikázva

3 csokor petrezselyemzöld, durvára vágva

1 doboz főtt csicseriborsó, lecsöpögtetve

2 kisebb citrom reszelt héja és leve

4 ek olíva olaj

1 ek méz

4 ek pirított magmix (szotyi, töki, mandula) de lehet bármilyen olajos mag (száraz serpenyőben pirítva)

só, frissen őrölt bors

Egy lábosban felteszek forrni 1 liter vizet. Megsózom fél tk sóval. Forráskor beleteszem a spárgát, 2 percig főzöm, majd kiveszem, lehűtöm. A vízbe szórom a kölest és lefedve 12-13 perc alatt megfőzöm. Leszűröm és azonnal lehűtöm hideg folyóvízzel. Hagyom lecsöpögni. Közben egy nagyobb serpenyőben 1 ek olajat hevítek. Beleteszem a szardellát és közepes lángon, folyamatosan kevergetve megvárom amíg szétmállik. Ráborítom a mazsolát, átforgatom, megszórom curryvel és fél percig pirítom. Ráöntök 3 ek vizet, megvárom amíg elforr majd hozzákeverem a cukkinit. Átforgatom, fél percig kevergetem. Egy nagyobb tálban összekeverem az olajat, mézet, citromlevet. Ráborítom a kölest, majd hozzáadom a mazsolás cukkinit, a hagymát, a spárgát, csicserit, petrezselyem kétharmadát, reszelt citrom héját. Alaposan összeforgatom, sózom, borsozom. Tálaláskor megszórom pirított magokkal és a maradék petrezselyemmel. 

 

 

A jelszó: zöld. Saláta.

18623679_10213676732539241_5556992031525974513_o.jpg

Az úgy volt, hogy délután futni akartam az esti tesizés előtt. Előtte azt terveztem, hogy elmegyek a piacra, jól megveszek mindent amit akartam, majd itthon elkészítem a napi salátámat, amiből éppen csak egy kicsit gondoltam, hogy eszek, hogy futás közben ne okozzon problémát a hasamban lötyögő étel. Aztán egy kör a szigeten, csak úgy komotósan a saját tempómban, ahonnan villamossal hazajöttem volna, hogy némi pihenő után fél tízre a tornaterembe menjek, levezetni. Ehelyett az történt, hogy piac után összedobtam ezt a zöldet és megzabáltam az egészet. AZ EGÉSZET!!! Most mozdulni sem bírok és Szabi barátom is lemondta a közös kört a szigeten.

-Biztos Isteni jel!- suttogtam magam elé, majd arra gonodltam, hogy mekkora szerencse, hogy nem birkapörköltet főztem, dödöllével. Jut eszembe! Ezer éve kívánok egy jó nagy adaggal belőle! 

30 dkg kuszkusz

kb. 30 dkg brokkoli, kisebb rózsákra szedve 

10 dkg kifejtett zöldborsó (kb. 30 dkg hüvelyes)

1 cukkini, kisebb kockákra vágva

2 szál újhagyma, vékonyra karikázva

2 csokor petrezselyemzöld, durvára aprítva

2 ek pirított magkeverék (szotyi, tökmag, mandula)

1 lime reszelt héja és kifacsart leve

4 ek olíva olaj

5 dkg morzsolt feta sajt

só, bors

Első lépésben száraz serpenyőben megpirítottam a kuszkuszt. Ez a lépés kihagyható, de megéri áldozni rá pár percet. Felforralok 1 liter vizet, sózom 1 tk sóval. A kuszkuszt egy tálba szórom, és ráöntök 3 dl forró vizet, ráreszelem a lime héját, elkeverem majd lefedem 10 percre. A maradék forró vízbe borítom a brokkolit és a borsót, 3 percig forralom majd leszűröm, lehűtöm hideg vízzel, lecsepegtetem. Egy nagyobb keverőtálba facsarom a lime levét, hozzákeverem az olíva olajat majd összeforgatom a zöldségekkel. Brokkoli, borsó, cukkini, hagyma. Hagyom állni pár percig, majd összekeverem a kigőzölt kuszkusszal és a petrezselyem háromnegyedével. Ízesítem, sóval, borssal, olíva olajjal, ha kell. Tálaláskor megszórom sajttal, pirított magokkal és a maradék petrezselyemmel.