Zsályás édesburgonya főzelék chilis tökmaggal

1381813_10202205420003597_577076418_n.jpg

Be kell valljam, hogy ezt a főzeléket a mohóságom szülte. Nem tehetek róla, de annyira jó áron sikerült hozzájutnom az édesburgonyához, hogy nem tudtam otthagyni őket a boltban. A vásárlás pillanatában még nem tudtam, hogy pontosan mihez kezdek majd velük, de bűn lett volna lemondani róluk. Múlt hétről maradt még a zsályából pár levél, gondoltam nem őrizgetem tovább azokat sem. Kókusztej is akadt a hűtőben, gyömbér és a fűszerek mindig kéznél vannak, szóval fogtam magam és összehoztam ezeket mind egy fazékba, hadd főljenek. A burgonya és a kókusztej édes ízét remekül ellensúlyozza a lime édes-savanyú leve, a csípős ízt megkapja a ropogós, fűszeres tökmagtól és ha tovább szeretnénk fokozni az ízeket, akkor vajban kisütött zsályalevelekkel tehetjük még izgalmasabbá a főzelékünket. A krumplis fasírttal és a zsályás vajjal meglocsolva olyan szuper vacsoraélmény lesz, amit csak egy pohár fehérborral lehet fokozni. Ez van! Tessék kipróbálni! 

Recept

1,5 kg édesburgonya hámozva, másfél centisre kockázva

1 fej vöröshagyma finomra aprítva

3 ek olíva olaj

1 ek vaj

2 gerezd fokhagyma reszelve

4-5 zsályalevél finomra aprítva

2 cm gyömbér reszelve

1 tk őrölt koriander

4 dl alaplé vagy víz

1 dl kókusztej

2 ek étkezési keményítő

fél lime leve

só, frissen őrölt bors

A tökmaghoz

3 ek hántolt tökmag

1 tk olíva olaj

fél tk só

fél tk chilipor

A fasírthoz

70 dkg darált pulykamell

1 nagyobb burgonya reszelve, kinyomkodva

1 egész tojás

1 ek aprított petrezselyemzöld

2 gerezd fokhagyma

1 kisebb vöröshagyma finomra vágva

2-3 ek olaj

1 tk pirospaprika

fél tk őrölt római kömény

só, bors

A vöröshagymát vaj és olíva olaj összeolvasztott keverékén puhára dinsztelem, sózom. Hozzáadom a fokhagymát, gyömbért, zsályát, fűszerezem őrölt korianderrel és fél percig együtt pirítom. Vigyázok, hogy ne süljön le. Hozzáadom a kockázott édesburgonyát, átforgatom, majd felöntöm az alaplével. Sózom, borsozom és fedő alatt közepes tűzön 15-20 perc alatt ressre főzöm. Ezután egy evőkanálnyit kimerek, pürésítem majd visszaadom az alaphoz. A kókusztejet 2-3 ek vízzel és a két evőkanál keményítővel kikeverem, majd besűrítem vele a főzeléket. Már nem forralom, csak forrásig melegítem. Fél lime levével, borssal és ha kell sóval ízesítem. 

Száraz serpenyőben elkezdem pirítani a tökmagot. Meglocsolom a teáskanálnyi olajjal, sózom, megszórom az őrölt chilivel és pár perc alatt "kipattogtatom". Folyamatosan mozgatom, hogy ne égjen meg. 

A fasírthoz először a sütőt bekapcsolom 180 fokra. A hagymát 2 ek olajon üvegesre párolom, hozzáadom a fokhagymát, paprikát, római köményt, sót, borsot. A darált pulykamellet keverőtálba teszem, hozzáadom a fűszeres hagymát, a tojást, petrezselymet és a kinyomkodott reszelt burgonyát. Sózom, borsozom, alaposan összekeverem, majd 6-7 cm átmérőjű fasírtokat formázok belőle. Serpenyőben 3-4 evőkanál olajat hevítek és a fasírtokat 2-2 percig mindkét oldalukon elősütöm. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem őket, majd 12 percre a sütőben megsütöm. A főzeléket a pirított tökmaggal és a fasírttal tálalom. A fasírtokat csepegtessük meg pár csepp lime levével, pikánsabbá teszi azokat.