Pirított zöldségek hajdinával, meg ilyenek

52669934_653156865105466_5956722883358097408_n.jpg

Nem akarok tésztát enni, nem akarok tésztát enni! -hagyta el a számat ez a mondat sokszor egymás után megismételve, akárcsak egy mantrát. De a szénhidrátot muszáj volt valamivel pótolni, így arra gonoltam, hogy megfőzöm azt a tíz dekányi hajdinát, amit a minap találtam a "mentes" dobozom alján. Így is tettem. A receptben amúgy elcsalok egy dolgot, mert a valóságban a répát egy zöldséghámozóval vékonyra szeleteltem és azt pároltam-pirítottam meg. Nos, soha többé nem teszek ilyet. A kis gazemberek nem úgy viselkedtek, mint ahogy azt én elterveztem. Bosszút állva rajtuk a receptben már csíkozott formában írtam, hogy nektek ne kelljen ezt a szörnyű csalódást átélnetek. 

10 dkg hajdina

50 dkg brokkoli, rózsáira szedve

4 ek étolaj

20 dkg  barna (fehér is jó) csiperke, felezve (én a kis méretűt szeretem) 

1 nagy fej vöröshagyma, 3-4 mm vastagra szeletelve

1 nagyobb sárgarépa, gyufára csíkozva

2 gerezd fokhagyma

3 cm friss gyömbér

friss chili ízlés szerint, finomra vágva

1 tk világos szójaszósz

fél lime leve

pirított mogyoró, friss koriander vagy petrus a tálaláshoz

Felteszek forrni 2 liter vizet, sózom fél tk sóval. Beleteszem a brokkolit és 3 percig forralom, majd hideg vízben lehűtöm. A vizet nem öntöm ki, hanem beleszórom a hajdinát és 13-14 perc alatt készre főzöm. Leszűröm, 1 decinyi levet félreteszek. Közben egy serpenyőt felforrósítok, meglocsolom 2 ek olajjal majd beleszórom a gombát. Vágási felülettel lefelé forgatom, majd kb. 2 perc alatt szép barnára pirítom, majd átkeverem és további 1 percig sütöm. Nem sózom, csak borsozom. Így nem enged levet és szépen megpirul. Egy tányérra borítom, pihentetem. A serpenyőt visszateszem a tűzre, ismét felhevítem, meglocsolom 2 ek olajjal majd ráborítom a hagymát. Finoman sózom, 4-5 perc alatt megpirítom. Ráreszelem a fokhagymát és a gyömbért, hozzáadom a chilit és tovább pirítom fél percig. Ráborítom a répát, alaposan összekeverem és további 2-3 percig kevergetem. Meglocsolom 2-3 ek félretett főzőlével. Hagyom elpárologni a folyadékot, majd beleforgatom a gombát, brokkolit és a hajdinát is. Meglocsolom szójaszósszal, ízesítem fél lime levével, további 3 ek főzőlevet is adok hozzá. Összekeverem majd pirított mogyoróval, friss fűszerrel tálalom.