Nembolognai ragu zöldséges kölessel

54731059_454505188625072_3039887202529050624_n.jpg

Butaság lenne azt állítani, hogy ez a bolognai megtévesztésig hasonlít az eredetihez. Ilyen csacsiságot nem mernék kijelenteni. Azt már sokkal inkább, hogy sajnos sok étteremben ennél ezerszer szarabb ízű löttyöket adnak el pénzért és nézik hülyének a vendéget, aki jóhiszeműen megrendeli. Ebben a cuccban ugye nincsen hús, a marha ízét közelről sem ismeri. De a cél nem is a teljes leutánzás volt, sokkal inkább egy olyan dologra koncentráltam, ami számomra ezt a mediterrán ízvilágot a legjobban felidézi. Direkt nem tésztával ettem, mert ez ugye egy "nembolognai". 

A raguhoz:

4 ek étolaj

1 közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva

3 gerezd fokhagyma

1 nagyobb (kb. 15 dkg) sárgarépa, nagylyukú reszelőn reszelve

kb. 15 dkg zellergumú, nagylyukú reszelőn reszelve

15 dkg hajdina

3 dl víz

25 dkg kockázott paradicsom (konzerv)

1 dl paradicsomlé

2 tk cukor

2 tk balzsamecet

2-3 ek friss bazsalikomlevél, csíkozva

só, frissen őrölt bors

20 dkg füstölt tofu, kockázva

pirított dió, durvára aprítva, chilipor

A köleshez:

20 dkg köles

4+4 ek olíva olaj

4-5 db brokkoli rózsa, vékonyra szeletelve

20 dkg cukkini, centisre kockázva

hegyes erős paprika, kockázva

só, frissen őrölt bors

pár csepp citromlé

Tegyünk fel forrni másfél liter vizet. Sózzuk negyed tk sóval, szórjuk bele a kölest, főzzük 13-14 percig. Szűrjük le, hideg vízzel öblítsük át, hagyjuk lecsepegni. Egy nagyobb serpenyőben hevítsünk 4 ek étolajat. borítsuk rá a hagymát, finoman sózzuk, pirítsuk 4-5 percig. Reszeljük rá a fokhagymát, kevergessük további fél percig majd szórjuk rá a hajdinát. Pirítsuk 1-2 percig, majd forgassuk hozzá a répát és a zellert is. Ezzel is kevergessük 2-3 percet. Öntsünk rá 3 dl vizet, forraljuk fel, majd lefedve, közepes lángon főzzük 10-12 percig. Közben keverjü át 2-3-alkalommal. Adjuk hozzá a kockázott paradicsomot és a paradicsomlevet is, ízesítsük cukorral, balzsamecettel, főzzük 4-5 percig. Sózzuk, borsozzuk. Forgassuk hozzá a friss bazsalikomot is. 

Egy kisebb serpenyőben hevítsünk 3 ek olajat és 3-4 perc alatt pirítsuk meg benne a tofut. Sóval, chilivel ízesítsük. Szedjük konyhai papírra. Locsoljunk a serpenyőben olíva olajat, borítsuk rá a zöldségeket és 3-4 perc alatt magas lángon pirítsuk meg. Sóval, borssal, citromlével ízesítsük. Keverjük a köleshez, locsoljuk meg 2-3 ek olíva olajjal. Tálaláskor a paradicsomos ragut szórjuk meg a tofuval és a dióval, adjuk mellé a zöldséges kölest.