Vega töltött patiszon
Nem, nem áll szándékomban elhitetni a nagyérdeművel, hogy ez a töltelék pontosan olyan ízű, mintha hússal készült volna. Eszem ágában sincs. Csacsi, buta és igen könnyelmű kijelentés lenne. Csupán az volt a célom, hogy ezeket a kis patiszonokat úgy készítsem el, hogy azok finomak, ízesek és húsmentesek legyenek. Szerintem nincsen ebben semmi természetellenes. Ha újra elkészítem majd, hőálló tálba teszem a maroknyi gömböket, alájuk fűszeres paradicsomlevet öntök és lefedve tolom majd be a sütőbe. Bármilyen tökfélével működhet.
15 dkg hajdina
4 ek olívaolaj
1 közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva
1 gerezd fokhagyma
20 dkg csiperke, nagylyukú reszelőn lereszelve, vagy késes aprítóval darálva
2 csokor petrezselyemzöld, finomra aprítva
1 dl sűrű paradicsomlé
5 dkg feta vagy feta jellegű sajt
só, frissen őrölt bors
3 db kisméretű patiszon
A sütőt előmelegítem 190 fokra. Felteszek forrni másfél liter vizet, sózom negyed teáskanál sóval, beleszórom a hajdinát és 13-14 perc alatt megfőzöm. Nem baj, ha kicsit szétfő. Leszűröm, hagyom lecsepegni. A patiszonok tetejét centi vastagon levágom, majd az alsó részeket egy kanállal kivájom, Nagyjából fél centis falat hagyok. A kivájt részt (magokat kikaparom) aprítom. Egy nagyobb, mélyebb serepenyőben olajat hevítek, ráborítom a hagymát, finoman sózom. 3-4 percig közepes lángon pirítom, majd ráreszelem a fokhagymát. További fél percig kevergetem, majd hozzáforgatom a gombát és az összeaprított tökhúst is. 7-8 perc alatt szépen lepirítom. Felöntöm a paradicsomlével, beleforgatom a hajdinát és petrezselyemzöldet, rámorzsolom a sajtot is. 4-5 perc alatt sűrű, krémes állagúra párolom. Sózom, borsozom. A kivájt patiszont és a tetejüket is sózom, borsozom, meglocsolom olívaolajjal majd a tölteléket elosztom a mélyedésekben. 45 percre a sütőbe teszem őket. Az utolsó 15 percben grill fokozatra kapcsolom a sütőt. Langyosan, kevert salátával fogyasztom, de valamilyen tejszínes, paradicsomos szósszal is kiváló. Akár meg is süthetem bennük.