Kovászos uborkás cukkinis tökfőzelék

A legdögösebb kánikula étel, amit ezekben a tikkasztó hetekben az embernek legalább hetente 3-szor muszáj megennie. Jéghidegen, fröccsel, mennyei! A fanyalgóknak is ajánlom, mert ez a főzelék megagigaszupi! :) 

a596f0eb-9733-4c38-b10f-872dfcc649e9.jpg

Hozzávalók:

2 ek olaj

2 ek vaj

1 közepes fej hagyma, finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma

80 dkg zsenge tök és cukkini vegyesen, másfél centisre kockázva

2 dl víz

2 dl főzőtejszín

2 csapott ek keményítő

só, frissen őrölt bors

friss kapor

3-4 db koviubi, kockázva

2-3 ek koviubi lé

A vajat olvasszuk össze a olajjal, majd 3-4 perc alatt közepes lángon pároljuk meg benne a hagymát. Sózzuk, locsoljuk meg 1-1 kanál vízzel, hogy gyorsabban puhuljon. Reszeljük rá a fokhagymát, keverjük át, forgassuk hozzá a zöldségeket. Sózzuk, öntsünk rá 2 dl vizet, fedjük le, majd 7-8 percig főzzük. A keményítőt keverjük csomómentesre a tejszínnel, adjunk hozzá 1-2 kanál levet, majd sűrítsük be vele az alapot. Ne forraljuk, csak melegítsük össze. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a kaprot, uborkát, uborkalevet. Hidegen fogyasztva a legjobb.