Mentás-paradicsomos krumplifőzelék
A krumplifőzelék már többször átalakult a kezeim alatt, de mindig rájövök arra, hogy soha nem tudom megunni. Hogy kifogy e valaha a benne rejlő lehetőségek tárháza? Magam sem tudom a választ, de egyelőre úgy gondolom, tartogatunk még néhány furcsa megoldást ezen a területen is! Nagy dolgot most sem tettem, csupán csak egy kalsszikus ízkombót hoztam össze egymással ebben a főzelékben is. Semmi cicó! Menta mostanában amúgy is mindig van itthon, és hát ki tiltja meg, ha pár levélell nem a mojitóban, hanem a főzelékbe keverek belőle. Mindezt gyömbérrel és római köménnyel megtámogatva pedig egy igazán ütős, édenkerti fogás válik belőle. Kígyómarás mentesen! Sok mentával!
Recept 2 főre
1 ek vaj
3 ek olívaolaj
3-4 szál újhagyma, vékonyra karikázva
1 gerezd fokhagyma, reszelve
3 cm gyömbér, reszelve
fél tk őrölt római kömény
1 kg burgonya, kockázva
4 dl alaplé
2 babérlevél
8-10 mentalevél (száron hagyva, kicsit megroppantva)
2 dl paradicsomlé
só, frissen őrölt bors
tálaláshoz friss menta, olívaolaj
A vajat egy lábosban közepes lángon összeolvasztom az olajjal. Rádobom a hagymát, finoman sózom és 2 percig párolom. Ráreszelem a fokhagymát, gyömbért. fűszerezem a köménnyel majd további 10-12 másodpercig pirítom. Mehet bele a burgonya, felönötm az alaplével, és a paradicsomlével, beleteszem a mentát, fél tk sóval megsózom és fedő nélkül 12-14 perc alatt megfőzöm. Ne főzzük teljesen szét, maradjanak egyben a krumplikockák. Szépen besűrűsödik, itt most nem használok keményítőt. Egy merőkanálnyit kiveszek, turmixolom majd visszakeverem az alaphoz. Friss mentával, borssal, olívaolajjal tálalom.
A facebook-on is ott vagyok.