Currys-zöldésges csicseriborsó főzelék

Ez a főzelék azért is jó, mert azontúl, hogy finom, eléggé praktikus is. Ha több borsót főzünk (mondjuk kétszerannyit), akkor azt a felét, amit nem használunk a főzelékhez elkészíthetjük humusznak is akár. Így két legyet ütünk. Imádom a humuszt, rengetek tahinával. Szóval érdemes fontolóra venni a dolgot és ennek tudatában kimérni a mennyiséget áztatásra. 

420479069_408519138288656_4537578458877416346_n.jpg

 

Hozzávalók:

1 közepes fej hagyma

3 ek olaj

3 gerezd fokhagyma

2 tk currypor

fél tk érölt római kömény

40 dkg száraz csicseriborsó (fél napig áztatva), lecsepegtetve

40 dkg karfiol, diónyi rózsákra szedve

40 dkg sütőtök, hámozva, 2-3 centisre kockázva

8 dl víz

1 dl tejszín

2 ek keményítő

1 cikk lime

friss koriander, só

A hagymát 4-5 percig pirítsuk, majd szórjuk rá a fűszereket, reszeljük rá a fokhagymát, kevergessük további fél percig. Forgassuk hozzá a csicserit, öntsük fel vízzel, sózzuk 1 tk sóval, majd fedő alatt főzzük kb. 50-60 percig, vagy amíg meg nem puhul. Ha már érezzük, hogy majdnem puha, forgassuk hozzá a zöldségeket, ezeket is főzzük puhára. Kicsit marajanak "roppanósak". 

A harmadát vegyük ki, pürésítsük, forgassuk vissza az alaphoz. A keményítőt keverjük ki a tejszínnel, majd sűrítsük be vele az alapot. Sózzuk, ízesítsük lime levével. Tálaláskor szórjuk meg korianderrel.