Kelbimbó főzelék sült paradicsommal
Sokan nem szeretik. Sőt! Nagyon sokan nem szeretik a kelbimbót. Talán pont annyian nem igazán rajonganak érte, mint amennyien a kelkáposztáért sem. Ez persze nem végzetes tragédia, de ennél azért többre hivatottak. Ezt a változatot csak úgy tudnám überelni, ha a kelbimbókat először fűszeresen megsütném, és csak utána készítenék belőle főzeléket. Ilyenkor a bimbókat csak pár percig főzném együtt a burgonyás alappal, mert a sütés közben szépen megpuhulnának. A végeredmény így sokkal intenzívebb és sokkal ízesebb lenne, de sajnos túl későn jutott az eszembe, így most a "hagyományos" elkészítést folytattam. Ez sem lett kevésbé kelbimbós, de legközelebb biztosan megsütöm előtte. Tudom, hogy nem soha nem lesz közönség kedvenc, de én mindenkit bíztatok, hogy próbálja meg. Mondjuk sült kolbásszal...
Recept
Hozzávalók
1 kg kelbimbó megtisztítva, felezve
1 fej vöröshagyma finomra aprítva
1 tk vaj
1 ek olíva olaj
60 dkg burgonya hámozva, másfél centis kockákra vágva
4 dl húsleves vagy víz
1 tk őrölt kömény
2 gerezd fokhagyma reszelve
só, bors
8-10 szem koktélparadicsom
1 ek olaj
A vöröshagymát a vaj és olaj keverékén üvegesre párolom, közben finoman sózom. Rádobom a kelbimbót és a burgonyát, felöntöm a húslevessel (vízzel), fűszerezem az őrölt köménnyel, frissen őrölt borssal majd fedő alatt 10-12 perc alatt fogkeményre főzöm. Kb. az egyharmadát kimerem és turmixgépben (botmixerrel) pürésítem. Visszateszem az alaphoz és összemelegítem. Egy serpenyőben olajat melegítek és a paradicsomokat 3-4 perc alatt közepes lángon "megpirítom". A főzelékkel tálalom.