Petrezselymes-citromos "finomfőzelék"
Szerintem ezt a főzit mindenkinek be kéne tolnai az arcába! :) Citrom, petrus, borsó. No meg a karalábé! Nagyjából ennyi, a többi csak éppenhogy nem mellékes! :) Peresz a végeredményhez azok is kellenek, de ebben a kosztban nem tetszelegnek reflektorfényben! Aránylag olcsó, semmi pepecs, rutin nélkül is 20 perc előkészíteni, a többi pedig megtörténik magatál, szinte csak kevergetni kell! :) Nem viccelek! :)
Hozzávalók:
1 ek vaj
2 ek olaj
1 közepes fej hagyma, finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma
70 dkg tisztított, kockázott karalábé
3-3,5 dl víz
20 dkg zsenge, mirelit zöldborsó
1 dl tejszín (30%)
1 púpos tk keményítő
1 nagy csokor friss petrus
1 tk reszelt citromhéj
1 tk citromlé
só, frissen őrölt bors
Az olajat közepes lángon melegítsük össze a vajjal. Mehet rá a hagyma, közben sózzuk, locsoljuk meg 1-1 kanál vízzel, hogy gyorsabbn puhuljon. Miután puhára párolódott, adjuk hozzá a fokhagymát, keverjük el, majd borítsuk rá a karalábét. Forgassuk át, öntsük fel vízzel, majd lefedve forrástól számítva 16-18 perc alatt főzzük majdnem készre. Adjuk hozzá a borsót, ezzel főzzük 4-5 percig, majd habarjuk be a csomómentesre kikevert tejszínes-keményítős eleggyel. Szórjuk rá a petrust, reszeljük rá a citromhéjat, facsarjuk la a levét, sózzuk, borsozzuk, ha kell. Tálaljuk! Ennyi.