Zöldséges-paradicsomos sárgaborsó főzelék

A mindent ragasztó sárgaborsó. Ti még emlékeztek, hogy tapétaragasztónak hívták? Vagy már annyira fiatalok vagytok, hogy ez az elnevezés úgy hangzik, mintha kínaiul mondanák? Régen ragadt, mint a csiríz, innen ez a gúnyos megfogalmazás. De hála az ilyen szuper recepteknek a sárgaborsó a mennyekbe száll! :) 

382280974_876174184097221_7528946641187704837_n.jpg

Hozzávalók:

3 ek olaj

1 közepes fej hagyma, finomra aprítva

3 gerezd fokhagyma

1 csapott tk őrölt római kömény

chilipehely ízlsé szerint

2 csapott ek paradicsompüré

30 dkg áztatott sárgaborsó (min. 5 óra)

1 liter víz

30 dkg kockázott paradicsom (konzerv)

15 dkg répa, másfél centisre kockázva

15 dkg tisztított zellergumó másfél centisre kockázva

só, friss petrezselyemzöld

Az olajon 4-5 percig pirítsuk a hagymát. Reszeljük rá a fokhagymát, mehet rá a parpüré, szórjuk meg köménnyel, chilivel, pirítsuk át 1-2 perc alatt, majd forgassuk hozzá a lecsepegtett borsót. 

Sózzuk negyed tk sóval, öntsük fel vízzel, forraljuk fel, majd közepes lángon, lefedve, többször átkeverve főzzük kb. 50 percig. Itt adjuk hozzá a zöldségeket és a kockázott paradicsomot, állítsuk be a sót, majd kb. 20-25 perc alatt főzzük készre, vagy addig főzzük, amíg meg nem puhul. :) 

Friss petrezselyemmel és chilivel megszórva tálaljuk.