Zöldséges-paradicsomos sárgaborsó főzelék
A mindent ragasztó sárgaborsó. Ti még emlékeztek, hogy tapétaragasztónak hívták? Vagy már annyira fiatalok vagytok, hogy ez az elnevezés úgy hangzik, mintha kínaiul mondanák? Régen ragadt, mint a csiríz, innen ez a gúnyos megfogalmazás. De hála az ilyen szuper recepteknek a sárgaborsó a mennyekbe száll! :)
Hozzávalók:
3 ek olaj
1 közepes fej hagyma, finomra aprítva
3 gerezd fokhagyma
1 csapott tk őrölt római kömény
chilipehely ízlsé szerint
2 csapott ek paradicsompüré
30 dkg áztatott sárgaborsó (min. 5 óra)
1 liter víz
30 dkg kockázott paradicsom (konzerv)
15 dkg répa, másfél centisre kockázva
15 dkg tisztított zellergumó másfél centisre kockázva
só, friss petrezselyemzöld
Az olajon 4-5 percig pirítsuk a hagymát. Reszeljük rá a fokhagymát, mehet rá a parpüré, szórjuk meg köménnyel, chilivel, pirítsuk át 1-2 perc alatt, majd forgassuk hozzá a lecsepegtett borsót.
Sózzuk negyed tk sóval, öntsük fel vízzel, forraljuk fel, majd közepes lángon, lefedve, többször átkeverve főzzük kb. 50 percig. Itt adjuk hozzá a zöldségeket és a kockázott paradicsomot, állítsuk be a sót, majd kb. 20-25 perc alatt főzzük készre, vagy addig főzzük, amíg meg nem puhul. :)
Friss petrezselyemmel és chilivel megszórva tálaljuk.