Paradicsomos lencsefőzelék currys kelbimbóval
Nem tehetek róla, de szó szerint magával szippantott a lencsecunami. Az elmúlt egy hétben annyit főztem belőle, hogy szerintem jócskán megnöveltem az ország átlag lencsefogyasztásának statisztikáját. Nem viccelek, tényleg a tizedik kilót főztem meg a mai napon, és ha mindezt egy kétszemélyes háztartásra vetítem, akkor azon sem lepődnék meg, ha valamilyen rekordot döntöttem volna meg ezzel. Azt tudtam, hogy ezer féle módon készíthetem el és az sem volt meglepő, hogy sok mindennel kombinálható. De ez az ámokfutás, ami a napokban sörpört át a konyhámon még inkább alátámasztotta azt a felismerést, hogy a lencsének nem csak 50, de legalább 100 arca van. Ez a főzelék nem igazán meglepő, azt is mondhatnám, hogy csak egy szimpla, paradicsomos étel. De ha mindezt kombináljuk egy másik zöldséggel, -ami jelen esetben a kelbimbó-, akkor máris csavartunk egyet az egészen és egy új, összetettebb egytálat kapunk. Mert mindig van új a Nap alatt. Hát nem? De!
Recept 2-3 főre
40 dkg lencse (előző nap beáztatva, leöblítve)
1 nagyobb fej vöröshagyma finomra aprítva
1 ek vaj
3 ek olíva olaj
2 gerezd fokhagyma
1 tk őrölt római kömény
1 nagyobb babérlevél
1 tk só
8 dl alaplé
2 dl paradicsomlé
1 tk dijoni mustár
1 csokor friss petrezselyemzöld ( a szárát levágom, felkarikázom)
1 marék pirított dió durvára aprítva
fél kg kelbimbó
fél dl olaj
1 tk currypor
fél tk só
A sütőt előmelegítem 220 fokra. A fél dl olajat elkeverem a curryvel és a sóval. A kelbimbókat megtisztítom, a külső, szennyezett leveleit eltávolítom, végeit levágom, majd megfelezem őket. Egy zacskóba teszem őket, ráöntöm a fűszeres olajat és alaposan összerázom. Így mindenhol egyenletesen bevonja a fűszer. Egy sütőpapírral bélelt tepsire borítom és a vágási felületükkel lefelé fordítom a fel bimbókat. 20-15 perc alatt aranysárgára sütöm őket. Közben a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinsztelem a hagymát, finoman sózom. Egy-egy kanál vizet adok hozzá, hogy szépen megfőljön a hagyma. Ráreszelem a fokhagymát, hozzákeverem a római köményt, majd ráborítom a lencsét. Alaposan összekeverem, felöntöm az alaplével, beledobom a babérlevelet, sózom, borsozom, petrezselyem szárát is beleteszem és fedő alatt 30-35 perc alatt puhára főzöm. A huszadik percnél beleöntöm a paradicsomlevet és hozzákeverem a mustárt. A végén egy merőkanálnyit kiveszek, pürésítem majd visszaöntöm az alaphoz. A petrezselymet finomra aprítom és a felét hozzákeverem, a másik felét a tálalásnál szórom rá. Dióval és a sült kelbimbóval extrázom.
A facebook-on is ott vagyok!