Fehérboros zeller(pasi)főzelék
Ezt a főzeléket úgy is elnevezhettem volna, hogy Borbanzeller, de nem mertem. Enélkül is gyakran vádolnak meg az azzal, hogy mostanában túl gyakran keveredek sörös -és borosüvegek közelébe, szóval maradok az egyszerű zellerfőzelék elnevezés mellett, leginkább! Az úgy történt, hogy az alkalmi munkahelyemen (Borbíróság étterem) zelleres rétest sütöttünk és annyire tetszett a dolog, hogy egyből átkonvertáltam az egészet egy főzelékre. Egy hétig kerülgettem a megvalósítás lehetőségét, míg végre összeszedtem hozzá a bátorságomat és belevágtam a közepébe. Kipattintottam a fehérbort, töltöttem egy pohárkával és megfőztem. Hősnek éreztem magam, mert végre megtettem! Férfiként viselkedtem, borral és nagykéssel a kezemben. Őrület! Zellerfőzeléket a tékozló pasiknak, álljunk végre a tettek mezejére! :)
Hozzávalók
1 ek vaj
3 ek olívaolaj
15-20 cm póréhagyma vagy egy közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva
1 gerezd fokhagyma
3 fej zellergumó (kb. 1,6 kg) meghámozva, félbevágv, fél centisre szeletelve, gyufaszálra csíkozva
2 dl száraz fehérbor
5 dl alaplé
fél tk só
1,5 dl tejszín
késhegynyi, frissen reszelt szerecsendió
1 púpos ek étkezési keményítő
tálaláshoz friss petrezselyemzöld, durvára aprított pirított dióbél
frissen őrölt bors
Egy nagyobb serpenyőt füstölésig hevítek. (A legjobb egy wok) Meglocsolom egy evőkanál olajjal és a felcsíkozott zellert 3-4 részletben megpirítom. Nekem ez 4-5 perc volt adagonként, folyamatosan kevergetve. A fele időnél finoman sózom, majd 2 evőkanálnyi borral meglocsoltam. Vigyázzunk a felcsapó gőzzel. Azért ne egyszerre pirítsuk, mert akkor nem pirulni fog, hanem párolódni. Ezt addig végezzük, amíg el nem fogy a zeller. Tegyük félre. A vajat egy lábosban közepes lángon összeolvasztom az olajjal. Ráborítom a hagymát és 4-5 percig, folyamatosan keverve pirítom. Finoman sózom, és egy-egy kanál vízzel vagy borral meglocsolom, hogy gyorsabban puhuljon. Hozzáforgatom a lepirított zellert, felöntöm az alaplével és kb. egy deci borral, majd fedő alatt 7-8 percig forralom. Szerecsendióval, sóval, borssal ízesítem. Puhára főzöm, de nem teljesen szét. A tejszínt kikeverem a keményítővel és fél deci langyos vízzel, majd besűrítem vele az alapot. Sózom, borsozom ha kell. Tálalásnál friss petrezselyemmel és a dióval szórom meg. Én tettem rá pirított fekete köményt is, mennyei.
A facebook-on is ott vagyok!