Bazsalikomos-paradicsomos sárgaborsófőzelék

56666861_1905732569532555_5415971348147077120_n.jpg

Azon kevesek közé tartozom, akik szeretik a sárgaborsót. Azt a hüvelyest, ami amúgy a sima borsó, csak szárítva, felezve. Főiskolás korunkban rengeteget ettük a koleszban, mert annyira laktató volt és olcsó, hogy bőven jutott pénz italra is azokban lázadó, világmegváltó években. Virslivel, kolbásszal, szafaládéval faltuk, ahogy azt már megírták az őseink a nagykönyvben. Nyílván nem volt cél, de nem tudtuk annyira rosszra főzni, hogy tapétát kelljen ragasztani vele. Persze igaz, ami igaz! Az éhség képes legyőzi az undort, de szerencsére én még nem kerültem ilyen helyzetbe. :) 

4 ek étolaj

1 közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma

1 tk currypor

A főzelékhez:

1 tk őrölt római kömény

30 dkg sárgaborsó (3-4 órára bő vízben áztatva)

6 dl víz

2 dl paradicsomlé

10-12 db nagyobb bazsalikom levél, vékonyra csíkozva

5 dkg bébispenót

só, frissen őrölt bors, chilipehely

valamilyen pirított mag

A puffancshoz:

kb. 40 dkg cukkini, nagylyukú reszelőn reszelve

1 tojás

5 ek zsemlemorzsa

1 gerezd fokhagyma

4 púpos ek rizsliszt

10 dkg fetasajt

1 csokor friss petrezselyemzöld, finomra aprítva

1 tk sütőpor

só, frissen őrölt bors

pár csepp citromlé

olaj

A puffanccsal kezdjük. Reszeljük le a cukkinit, sózzuk fél tk sóval, alaposan keverjük össze, hagyjuk állni 20 percig. A sütőt melegítsük elő 230 fokra. Egy nagyobb edényben olajat hevítünk, ráborítjuk a hagymát, finoman sózzuk, 4-5 percig pirítjuk. Ráreszeljük a fokhagymát, fűszerezzük curryvel, köménnyel. Hozzáforgatjuk a borsót, felöntjük vízzel és paradicsomlével. Felforraljuk, majd lefedve, közepes lángon 40-45 perc alatt megfőzzük. Közben folyamatosan, 4-5 percenként átkeverjük. Figyeljünk, hogy ne főjön szét. Amíg fő, a lereszelt cukkini levét alaposan kinyomkodjuk. Ez a lé mehet a főzelékbe. A zöldséget a többi hozzávalóval együtt összedolgozzuk. Ha túl lágy a massza, adjunk hozzá még lisztet. Olajos kézzel formáljunk 6-7 cm átmérőjű pogácsákat, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire majd 30-35 perc alatt süssük pirosra. félidőben forgassuk meg őket. 

Ha megfőtt a borsó keverjük hozzá a bazsalikomot és a spenótot. Ízesítsük sóval, borssal ha kell. Ha túl sűrű, higítsuk vízzel, vagy paradicsomlével.