Húsvéti négyes, a nyúlon túl

Négy egyszerű étel, ami igazán jól passzolhat a húsvéti sonka mellé köretnek, desszertnek vagy csak úgy, mert az ember megéhezett. Puszik. Kellemes Ünnepeket! #szatmáriferi #ferkóvalazélet #primakonyha Fotó: Rácz Tamás

 

Tavaszi saláta

166035743_1132545283885973_2215661754690397883_n.jpg

Tavaszi saláta

Hozzávalók:

A dresszinghez

egy teáskanál mustár

két teáskanál méz

egy citrom leve

három evőkanál olívaolaj

só, frissen őrölt bors

A salátához

három bébi római saláta vagy egy fej jégsaláta, nagyobb darabokra tépkedve

hat fej retek, vékonyra szeletelve

egy fej karalábé, vékonyra csíkozva

5 dkg zsenge zöldborsó

egy csokor újhagyma, karikázva

15 dkg főtt sonka, kockázva-ez lehet pirított csirkemell is

hat db keményre főtt tojás

 

1.Egy keverőtálban keverjük össze a dresszing hozzávalóit.

2.Forgassuk hozzá az összetépkedett saláta leveleket és a zöldségeket.

3.Porciózzuk ki, gazdagíthatjuk sonkával, főtt tojással és pirított magokkal.

4.Pirítóssal vagy baguette-tel tálaljuk.

 

Olívabogyós-mandulás krumplisaláta

165782411_1606576899527067_7038684020752793856_n.jpg

 

Olívabogyós-mandulás krumplisaláta

Hozzávalók:

fél kg aprószemű krumpli, héjasan megfőzve

10 dkg cukor

egy dl háztartási ecet

egy közepes fej lilahagyma, vékonyra szeletelve

három deci víz

15 dkg mag nélküli zöld olívabogyó, lecsepegtetve, darabolva

10 dkg pirított, héj nélküli mandula, durvára vágva

egy dl majonéz

egy dl natur joghurt

egy csokor friss petrezselyemzöld

só, frissen őrölt bors

1.A krumplit felezzük, sós, forró vízben főzzük puhára. Hagyjuk langyosra hűlni.

2.Egy nagyobb tálban a cukrot keverjük össze az ecettel, adjuk hozzá a vizet és a felszeletelt lilahagymát. Sózzuk, borsozzuk, keverjük bele a krumplit. Két-három órára tegyük hűtőbe. Szűrjük le, csepegtessük le.

3.Egy tálban a majonézt keverjük össze a joghurttal, majd forgassuk hozzá a krumplit, olívabogyót és a mandulát is. Egy-egy kanállal tegyünk félre a díszítéshez.

4.Tálaláskor szórjuk meg friss petrezselyemmel.

 

Citromos kuglóf

166558480_246268893881932_293740919254947803_n.jpg

Citromos kuglóf

Hozzávalók:

35 dkg liszt

25 dkg puha vaj

egy csipet só

egy citrom

két teáskanál sütőpor

40 dkg cukor

három tojás

240 milli tej

A mázhoz:

25 dkg porcukor

két evőkanál citromlé

1.A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A lisztet keverjük össze a sütőporral. A vajat keverjük ki a sóval és a tojásokkal, majd mehetnek hozzá a tojások és egy citrom leve és reszelt héja. Forgassuk hozzá a sütőporos lisztet és a tejet is. A formát vékonyan vajazzuk ki, szórjuk ki liszttel, öntsük bele a masszát és negyvenöt-ötven perc alatt süssük készre a kuglófot. Tűpróbával ellenőrizzük. Borítsuk tányérra, hagyjuk kihűlni.

2.Tálaláskor a citromlevet keverjük ki a porcukorral, majd csorgassuk a kuglófra.

 

Szalonnás-rozmaringos lepény

 

165301214_483219363049293_2321594900057083510_n.jpg

Szalonnás-rozmaringos lepény

Hozzávalók:

fél kg liszt

egy teáskanál cukor

három evőkanál olívaolaj

negyed teáskanál finomra aprított rozmaring

egy gerezd fokhagyma, reszelve

1 csipet só

3 dkg élesztő

két és fél dl langyos víz

friss rozmaring ág

tíz dkg húsos szalonna, szeletelve

Hevítsünk fel egy serpenyőt és öt-hat perc alatt süssük meg benne a szalonnát. Szedjük konyhai papírtörlőre.

A lisztet szitáljuk egy nagyobb keverőtálba, morzsoljuk hozzá az élesztőt, a szalonna és a rozmaring ág kivétel öntsük hozzá a többi hozzávalót és kb. tíz perc alaposan dagasszuk össze. Terítsük szét egy kb. negyvenszer huszonöt centis tepsiben, majd letakarva kelesszük fél órát.

Nyomkodjunk bele mélyedéseket, ezekbe tegyünk szalonnáz, rozmaringot. Locsoljuk meg két evőkanál olívaolajjal, majd fél órára toljuk be a sütőbe.