Olívabogyós krumplifőzelék pirított retekkel
Ez is csak egy krumplifőzelék, mondhatnánk így első blikkre. De nem az. Igaz luxusnak nyoma sincs, senki se gondoljon arra, hogy aranyporral lett a szokásos mivoltából kimozgatva. Fenéket! Fél marék olíva és hónapos retekkel lett feldobva. Ennyi!
Hozzávalók:
3 dkg vaj
1 közepes fej hagyma, finomra aprítva
1,2 kg tisztított krumpli, két centisre kockázva
6 dl víz
2 kisebb babérlevél
20 dkg mascarpone vagy tömlős sajt
2 evőkanálnyi aprított zöld olívabogyó
só, friss petrezselyem, pirított szotyi
8-10 db zsenge retek, felezve
Egy lábosban közepes lángon olvasszuk fel a vajat. Borítsuk rá a hagymát, sózzuk, pároljuk 4-5 percig. Közben locsoljuk meg 1-1 kanál vízzel.
Forgassuk hozzá a krumplit, öntsük fel vízzel, dobjuk bele a babérlevelet, sózzuk 2 teáskanál sóval, majd lefedve, a forrástól számítva kb. 14 perc alatt főzzük meg. Én nem főzöm teljesen puhára. Közel a felét kiveszem, egy marék petrussal turmixolom, majd visszaforgatom az alapba. Már nem főzöm. Forgassuk hozzá az olívabogyót, sózzuk, borsozzuk.
A retket egy evőkanál olajon, forró serpenyőben pirítsuk meg. Tálaláskor petrussal, szotyival, aprított olívával toppingoljuk. Locsoljuk meg olívaolajjal.