Spenótos-répás vöröslencsefőzelék chilis tofuval
Ebben a furcsa tavasztélben az egyik legjobb dolog egy enyhén keleties ízvilágú, melengető és laktató főzelék lehet. Mondjuk ajánlhatom ezt a répás-lencsés változatot némi tofuval megfejelve? Persze ha valaki nem rajong ezért a megosztó feltétért, simán adhat hozzá akár fasírtot is. Csak semmi kényszer, csak semmi nyomás.
Hozzávalók:
4 ek étolaj
1 közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma
negyed teáskanál őrölt római kömény
25 dkg sárgarépa, másfél centisre kockázva
három db paradicsom, kockázva -lehet konzerv is
25 dkg vöröslencse (gömbölyded, nem felezett)
5 dl zöldség alaplé vagy víz
2 dl tejszín
5 dkg bébispenót
negyed lime leve
15 dkg füstölt tofu, kockázva
2 ek étolaj
chilipehely, ízlés szerint
só, pirított szezámmag
friss petrezselyem
Egy nagyobb edényben hevítsünk olajat. Borítsuk rá a hagymát, finoman sózzuk, 4-5 percig pirítsuk. Rezseljük rá a fokhagymát, szórjuk meg római köménnyl és forgassuk hozzá a répát is.
Kevergessük további 3-4 percig, adjunk hozzá a paradicsomot, közben folyamatosan maceráljuk. Három-négy perc múlva szórjuk rá a lencsét, keverjük össze, majd öntsük rá az alaplevet vagy vizet. Forraljuk fel, sózzuk egy csapott teáskanál sóval és közepes lángon főzzük 9-10 percig. Közben többször keverjük át. így nem fog szétfőni. Sajnos a szép színét elveszíti, de az íze majd kárpótol ezért. Akkor jó az állaga, amikor úgy érezzük, hogy még főznénk egy kicsit.
Zárjuk el a tüzet, keverjük hozzá a kókuszkrémet és a spenótot, lefedve hagyjuk állni 6-7 percig. Közben is keverjük 2-3 alkalommal. Ha nagyon sűrű (én úgy szeretem), higíthatjuk vízzel, tejszínnel. Ízesítsük lime levével, sóval ha kell.
Amíg pihen egy nagyobb serpenyőben hevítsünk olajat. Szórjuk bele a kockázott, leitatott tofut. Sózzuk, chilipehellyel, szezámmaggal szórjuk. 3-4 perc alatt megpirítjuk.