Spenótos-répás vöröslencsefőzelék chilis tofuval

172198198_481698706514655_4110776926528277151_n.jpg

Ebben a furcsa tavasztélben az egyik legjobb dolog egy enyhén keleties ízvilágú, melengető és laktató főzelék lehet. Mondjuk ajánlhatom ezt a répás-lencsés változatot némi tofuval megfejelve? Persze ha valaki nem rajong ezért a megosztó feltétért, simán adhat hozzá akár fasírtot is. Csak semmi kényszer, csak semmi nyomás. 

Hozzávalók: 

4 ek étolaj

1 közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma

negyed teáskanál őrölt római kömény

25 dkg sárgarépa, másfél centisre kockázva

három db paradicsom, kockázva -lehet konzerv is

25 dkg vöröslencse (gömbölyded, nem felezett)

5 dl zöldség alaplé vagy víz

2 dl tejszín

5 dkg bébispenót

negyed lime leve

15 dkg füstölt tofu, kockázva

2 ek étolaj

chilipehely, ízlés szerint

só, pirított szezámmag

friss petrezselyem

Egy nagyobb edényben hevítsünk olajat. Borítsuk rá a hagymát, finoman sózzuk, 4-5 percig pirítsuk. Rezseljük rá a fokhagymát, szórjuk meg római köménnyl és forgassuk hozzá a répát is.

Kevergessük további 3-4 percig, adjunk hozzá a paradicsomot, közben folyamatosan maceráljuk. Három-négy perc múlva szórjuk rá a lencsét, keverjük össze, majd öntsük rá az alaplevet vagy vizet. Forraljuk fel, sózzuk egy csapott teáskanál sóval és közepes lángon főzzük 9-10 percig. Közben többször keverjük át. így nem fog szétfőni. Sajnos a szép színét elveszíti, de az íze majd kárpótol ezért. Akkor jó az állaga, amikor úgy érezzük, hogy még főznénk egy kicsit.

Zárjuk el a tüzet, keverjük hozzá a kókuszkrémet és a spenótot, lefedve hagyjuk állni 6-7 percig. Közben is keverjük 2-3 alkalommal. Ha nagyon sűrű (én úgy szeretem), higíthatjuk vízzel, tejszínnel. Ízesítsük lime levével, sóval ha kell.

Amíg pihen egy nagyobb serpenyőben hevítsünk olajat. Szórjuk bele a kockázott, leitatott tofut. Sózzuk, chilipehellyel, szezámmaggal szórjuk. 3-4 perc alatt megpirítjuk.