Magyaros-cukkinis tökfőzelék, sárgaborsós falafellel

 

Ezt a főzeléket azoknak ajánlom, akik utálják a tökfőzeléket. Tudom, tudom! Nem kell erőltetni ami nem megy és azt is tudom, hogy herótot lehet kapni a "csak egy falatot" egyél belőle és rájössz, hogy ez nem olyan, mint amit gyerekkorodban ettél a menzán vagy amilyet otthon anyád főzött és nagy kanállal tömött beléd.

Ez csak egy lehetőség! Semmi több! De azért komolyan mondom, hogy ebből egy falatka és örökre elfelejted a menzák fás tökből és büdös kaporral készült főzelékét! :) Puszi!

346155123_1198632137477207_1806119370569005058_n.jpg

 

Hozzávalók:

Főzelék:
-3 ek olaj
-közepes fej hagyma, aprítva
-2 gerezd fokhagyma
-2 tk parpüré
-2 tk pirospaprika
-kicsinkó curry
-80 dkg gyalult tök
-20 dkg gyalult cukkini
-4 dl víz
-2 tk keményítő
-1 dl tejszín
-só, bors, chilipehely
Falafel:
-35 dkg áztatott sárgaborsó(1 éjt bő vízben ázzon)
-2 gerezd fokhagyma
-2 tk őrölt római kömény
-fél tk őrölt koriander
-1 nagy csoko petrus, kori vegyesen, aprítva
-1 tk só
-fél tk szódabibóna
-1 tk citromlé
-olaj a sütéshez
A főzelék:
A tököt és cukkinit tegyük tálba, finoman sózzuk, forgassuk össze, hagyjuk állni 10 percig. A hagymát pirítsuk az olajon 4-5 percig. Paprika, fokhagyma, curry, parpüré, pirít fél percig. Mehet rá a tök és a cukkini, óvatosan átforgat, felönt vízzel és lefedve 8-10 perc főzés közepes lángon. A keményítőt keverjük ki a tejszínnel (lehet tejföl is), adjunk hozzá 3 ek levet, majd forraljuk össze az alappal. Só, bors, chilipehely
Falafel:
A borsót csepegtessük le, forgassuk össze az összes hozzávalóval.(olaj nélkül) 2-3 részletben késes aprítóba teszem és szemcsésre (ne legyen krémes) darálom. Meglocsolom 1-2 kanál vízzel és vizes kézzel golyókat formázok. Ha nem tapad rendesen, adok hozzá még vizet. Forró olajban 4-5 perc alatt aranybarnára sütöm.