Paradicsomos karalábéfőzelék, al' arrabiata

parkar.jpg
A karalábé iránti rajongásom nem csillapszik. Jelenleg a napfényen kívül ez az a dolog, amivel megélem a tavaszt. Álmomban zsenge hajtásokat rágcsálok az erdőben kirándulva (tavaly próbáltam és nagy csalódás volt, mert keserű volt, mint a penetra) és tündérekkel pucéran táncolok egy tisztáson a napfelkeltében. A valóságban karalábét főzök és alig várom, hogy jöjjenek a friss, tavaszi zsenge zöldségek! :) 
Hozzávalók:
-3 ek olaj
-3 szál újhagyma, karikázva a zöldjével
-2 gerezd fokhagyma
-két tk chilipehely
-két késhegynyi őrölt római kömény
-kb. 70 dkg karalábé másfél centisre kockázva (tisztítva)
-5 dl passata (sűrű par.lé)
-2 dl víz
-só, friss petrus, hagymazöld
-itt chilis szotyi
A répához:
-1 nagyobb répa hámozóval vékonyra forgácsolva
-kér-három csipet só
-1 tk szójaszósz
-1 cikk lime leve
Elkészítés:
Hevítsük fel az olajat és2-3 percig pirítsuk rajta a hagymát. Reszeljük rá a fokhagymát, szórjuk rá a fűszereket, kevergessük további fél percig. Forgassuk hozzá a karalábét, sózzuk, pirítsuk 2-3 percig.
Öntsük rá a vizet és a passatat, forgassuk át, forraljuk fel, majd fedjük le és közepes lángon főzzük készre 20-22 perc alatt. Lehet, hogy tovább tart majd, hiszen a savas közeg lassítja a főzést. Sózzuk, ha kell.
A répát tegyük tálba, sózzuk, locsoljuk meg szójaszósszal, lime levével, forgassuk össze, hagyjuk állni 10 percig. A főzelékkel, friss petrezselyemmel, hagymazölddel, chilipehellyel, szotyival megszórva tálaljuk.