Currys-zöldésges csicseriborsó főzelék
Ez a főzelék azért is jó, mert azontúl, hogy finom, eléggé praktikus is. Ha több borsót főzünk (mondjuk kétszerannyit), akkor azt a felét, amit nem használunk a főzelékhez elkészíthetjük humusznak is akár. Így két legyet ütünk. Imádom a humuszt, rengetek tahinával. Szóval érdemes fontolóra venni a dolgot és ennek tudatában kimérni a mennyiséget áztatásra.
Hozzávalók:
1 közepes fej hagyma
3 ek olaj
3 gerezd fokhagyma
2 tk currypor
fél tk érölt római kömény
40 dkg száraz csicseriborsó (fél napig áztatva), lecsepegtetve
40 dkg karfiol, diónyi rózsákra szedve
40 dkg sütőtök, hámozva, 2-3 centisre kockázva
8 dl víz
1 dl tejszín
2 ek keményítő
1 cikk lime
friss koriander, só
A hagymát 4-5 percig pirítsuk, majd szórjuk rá a fűszereket, reszeljük rá a fokhagymát, kevergessük további fél percig. Forgassuk hozzá a csicserit, öntsük fel vízzel, sózzuk 1 tk sóval, majd fedő alatt főzzük kb. 50-60 percig, vagy amíg meg nem puhul. Ha már érezzük, hogy majdnem puha, forgassuk hozzá a zöldségeket, ezeket is főzzük puhára. Kicsit marajanak "roppanósak".
A harmadát vegyük ki, pürésítsük, forgassuk vissza az alaphoz. A keményítőt keverjük ki a tejszínnel, majd sűrítsük be vele az alapot. Sózzuk, ízesítsük lime levével. Tálaláskor szórjuk meg korianderrel.