Rajtam ne múljon a gazdagság, 4 recept lencsével! :)

Nincsen újév lencse nélül! Akár hisszük, akár nem, családok százezreinél kerül minden év elős napján ez az egyszerű, olcsó alapanyag. Leginkább megszokásból, de azért titkon egy kis extra gazdagságot mindenki remél! :) Babona? Fene se tudja! Együnk, abból baj nem lehet! Boldog új évet! Hajrá 2025! 

 

 SPENÓTOS-CURRYS VÖRÖSLENCSE FŐZELÉK, CHILIS TOFUVAL

 56435260_1239092419578979_7192345353343991808_n.jpg

Hozzávalók:

4 ek étolaj

1 közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma

2 tk currypor

25 dkg sárgarépa, másfél centisre kockázva

25 dkg vöröslencse (gömbölyded, nem felezett)

5 dl alaplé vagy víz

2 dl kókuszkrém (zsíros kókusztej) nem a híg löttyök

5 dkg bébispenót

negyed lime leve

15 dkg füstölt tofu, kockázva

2 ek étolaj

chilipehely, ízlés szerint

só, pirított fekete szezámmag

Egy nagyobb edényben hevítsünk olajat. Borítsuk rá a hagymát, finoman sózzuk, 4-5 percig pirítsuk. Rezseljük rá a fokhagymát, szórjuk meg curryvel és forgassuk hozzá a répát is. Pirítsuk további 3-4 percig, adjunk hozzá 2-3 ek vizet, közben folyamatosan kevergessük. Szórjuk rá a lencsét, keverjük össze, majd öntsük rá az alaplevet vagy vizet. Forraljuk fe, sózzuk 2 csapott tk sóval és közepes lángon főzzük 9-10 percig. Közben többször keverjük át. így nem fog szétfőni. Sajnos a szép színét elveszíti, de az íze majd kárpótol ezért. Akkor jó az állaga, amikor úgy érezzük, hogy még főznénk egy kicsit. Zárjuk el a tüzet, keverjük hozzá a kókuszkrémet és a spenótot, lefedve hagyjuk állni 6-7 percig. Közben is keverjük 2-3 alkalommal. Ha nagyon sűrű (én úgy szeretem), higíthatjuk vízzel, kókusztejjel. Ízesítsük lime levével, sóval ha kell. Amíg pihen egy nagyobb serpenyőben hevítsünk olajat. Szórjuk bele a kockázott, leitatott tofut. Sózzuk, chilipehellyel szórjuk. 3-4 perc alatt megpirítjuk. Együtt tálaljuk. 

 

GYÖMBÉRES-NARANCSOS LENCSEFŐZELÉK

 

1779324_10203276119010403_453851905_n.jpg

Hozzávalók:

1 ek vaj

3 ek olaj

1 fej vöröshagyma finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma reszelve

3-4 cm gyömbér reszelve

1 tk őrölt római kömény

30 dkg lencse előző nap háromszoros mennyiségű vízben áztatva

1,2 dl alaplé

2 babérlevél

1 narancs reszelt héja és kifacsart leve

só, frissen őrölt bors

A zöldséghez:

3-4 szál répa kockázva

negyed zellergumó tisztítva, kockázva

fél dl olaj

fél tk curry

só, chilipor

friss petrezselyemzöld finomra aprítva

A sütőt előmelegítjük 220 fokra. A zöldségeket egy zacskóba tesszük. A fél deci olajat összekeverjük a curryvel, sóval, chilivel és a zacskóba öntjük. Befogjuk a száját és alaposan összerázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk és 12-14 perc alatt megsütjük. Közben egy fazékban összeolvasztjuk a vajat az olajjal és ráborítjuk a hagymát. Finoman sózzuk és 3-4 perc alatt puhára pároljuk. Ráreszeljük a fokhagymát és a gyömbért, fűszerezzük a római köménnyel és további fél percig pirítjuk. Ráborítjuk a lencsét, elkeverjük és felöntjük az alaplével. Beledobjuk a babérlevelet, lefedjük és kb. fél óra alatt puhára főzzük. Csak a végén sózzuk, hogy ne keményedjen meg a lencse. Ha megfőtt (ne főzzük túl) egy merőkanálnyit pürésítsünk és öntsük vissza az alaphoz. Reszeljük bele a narancs héját, facsarjuk bele a levét és forraljuk össze. Ízesítsük sóval, borssal. Keverjük bele a petrezselyemzöld felét. A sült zöldségekkel és a maradék petrussal fogyasszuk. 

 

 SÜLT ZÖLDSÉGES VÖRÖSLENCSE SALÁTA

 

429383349_7288713491194316_1640630579400855287_n.jpg

Hozzávalók:

(2-3 adag)

25 dkg vöröslencse (kerek szemű)

20 dkg céklagumó, két centisre kockázva

1 kisebb zellergumó, kockázva

1 szál nagyobb sárgarépa, kockázva

30 kg karfiol, diónyi rózsákra szedve

4-5 szál friss menta finom levelei

fél lime leve

4 ek olíva olaj + 1 dl étolaj

só, bors

1 tk currypor

A sütőt melegítsük elő 220 fokra. Egy edényben másfél liter vizet forralok, sózom fél tk sóval és 7-8 perc alatt megfőzöm a lencsét. Azonnal leöblítem, hideg vízzel lehűtöm, lecsöpögtetem. A szép színét elveszti. Nem főzöm puhára, kicsit maradjon kemény, ne főjön szét. 

A zöldségeket egy nagyobb nylon zacskóba teszem. Fél dl olajat egy kisebb tálkában elkeverem a curryvel és negyed tk sóval majd a zöldségre öntöm. 

Alaposan összerázom, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire öntöm. A karfiolt a vágási felülettel lefelé, hogy szépen barnuljon. 20-25 perc alatt készre sütöm. Hagyom langyosra hűlni, majd egy nagyobb keverőtálban összeforgatom a lencsével. Lime levével, sóval, borssal, mentával és olíva olajjal ízesítem.

 

SÜLT ZÖLDSÉGES LENCSE

 

160657349_308413293958039_4878866693638497638_n.jpg

Hozzávalók:

A zöldséghez

négy szál sárgarépa, másfél-két centis darabokra vágva

két fej karalábé, másfél-két centis darabokra vágva

egy csokor retek, nagyobb szemek felezve, kisebbek egészban hagyva

négy evőkanál étolaj

negyed teáskanál só

chilipehely vagy chilipor ízlés szerint

A dresszinghez

egy deci natúr joghurt

két evőkanál olívaolaj

egy teáskanál mustár

harminc dkg főtt lencse - itt konzerv, lecsepegtetve

só, frissen őrölt bors

egy csokor friss petrezselyemzöld

két evőkanál pirított mandula vagy dió vagy mogyoró vagy szotyi

A sütőt melegítsük elő a kétszázharminc fokra. A zöldségeket tegyük keverőtálba, locsoljuk meg olajjal, sózzuk, szórjuk meg chilipehellyel vagy erőspaprikával. Alaposan forgassuk össze, majd borítsuk sütőpapírral bélelt tepsire. Toljuk be a sütőbe és süssük kb. harminöt-negyven percig. Félidőnél óvatsoan keverjük át. Hagyjuk langyosra hűlni. A joghurtot keverjük össze egy tálban a mustárral és az olívaolajjal, majd forgassuk bele a lecsepegtett lencsét és a zöldségeket. Friss petrezselymmel, borssal és durvára vágott pirított mandulával tálaljuk. Ennyi.