Sültzöldséges vöröslencse sali

429383349_7288713491194316_1640630579400855287_n.jpg

Szerintem van annak egy bája, amikor az ember másnaposan fekszik otthon a kanapén, haszontalan dolgokkal múlatja az időt, indokolatlanul sok időt töt azzal, hogy nyomkodja a telefonját, nosztalgiázik a régi fotóit nézegetve, és azon siránkozik, hogy 4 évvel ezelőtt mennyivel jobban nézett ki és hogy ennek újrázására már soha semmi esélyt nem lát, továbbá gyönyörködik a kutyáiban és párás szemmel azon mereng, hogy mennyire szerencsés, hogy vannak és azzal hergeli magát, hogy kajafotókat nézeget, miközben a falat kaparja az éhségtől ami nem képes legyőzni a lustaságát. Még szerencse, hogy tegnap este megsütötte az akciósan vett oldalast, amihez egy ilyen télies jellegű szuperegészséges salátát enne, ha volna kedve bevásárolni hozzá. Igy marad az oldalas és némi maradék ez-az mellé, amit a hűtőben talál. SOHA NE IGYATOK ALKOHOLT! Öl, butít és nyomorba dönt! :) 

Hozzávalók:

(2-3 adag)

 

25 dkg vöröslencse (kerek szemű)

20 dkg céklagumó, két centisre kockázva

1 kisebb zellergumó, kockázva

1 szál nagyobb sárgarépa, kockázva

30 kg karfiol, diónyi rózsákra szedve

4-5 szál friss menta finom levelei

fél lime leve

4 ek olíva olaj + 1 dl étolaj

só, bors

1 tk currypor

A sütőt melegítsük elő 220 fokra. Egy edényben másfél liter vizet forralok, sózom fél tk sóval és 7-8 perc alatt megfőzöm a lencsét. Azonnal leöblítem, hideg vízzel lehűtöm, lecsöpögtetem. A szép színét elveszti. Nem főzöm puhára, kicsit maradjon kemény, ne főjön szét. 

A zöldségeket egy nagyobb nylon zacskóba teszem. Fél dl olajat egy kisebb tálkában elkeverem a curryvel és negyed tk sóval majd a zöldségre öntöm. 

Alaposan összerázom, majd egy sütőpapírral bélelt tepsire öntöm. A karfiolt a vágási felülettel lefelé, hogy szépen barnuljon. 20-25 perc alatt készre sütöm. Hagyom langyosra hűlni, majd egy nagyobb keverőtálban összeforgatom a lencsével. Lime levével, sóval, borssal, mentával és olíva olajjal ízesítem.