Citromos-petrezselymes karalábéfőzelék

430661732_273354182375592_7234229290595189925_n.jpg

Citrom, petrezselyem, karalábé. Nálam ez a hármas kéz a kézben járnak, mint egy jól működő szerelmi háromszög előre lefektett szabályai. Semmi flanc, semmi csavar. Éppen csak egy ress zöldség, egy kis zöld frissesség és egy kis kötelező sav. Ennyi ez a főzelék, nálam most ezzel indul el hivatalosan a tavasz! :) 

Hozzávalók:

(2-3 adag)

4 fej karalábé hámozva (kb. 1 kg, tisztítva)

1 fej vöröshagyma finomra aprítva

1 kk vaj

1 kk olíva olaj

4,5 dl alaplé vagy víz

1 dl tejszín

3 csapott tk keményítő

2 csokor friss petrezselyemzöld, aprítva, szárral együtt

1 citrom reszelt héja, 1 cikk leve

só, bors

A vöröshagymát vaj és olíva olaj keverékén pár perc alatt üvegesre dinsztelem. Hozzáadom a kockázott karalábét, felöntöm az alaplével és fedő alatt kb. 15 perc alatt ressre főzöm. Ha ezzel megvagyok a tejszínt elkeverem a keményítővel, adok hozzá 2-3 evőkanál főzőlevet, majd besűrítem vele a főzeléket. Nem forralom, éppen csak összemelegítem. 

A citrom héját lereszelem és az aprított petrezselyemmel együtt a főzelékbe forgatom. Sóval, borssal, pár csepp citromlével ízesítem. 

Ha a petrust leforrázom és 1 dl főzőlével összeturmixolom, majd a sűrítés után a főzelékhez adom, csodaszép zöld eredményt kapok.