Citromos-petrezselymes burgonyafőzelék

1656425_10203223857543899_1140455855_n.jpg

Engem már nem érdekel. Tudom, hogy még javában tart a tél de ez a napos idő tavaszi hangulatba hozott. Jó, az mondjuk igaz, hogy még nem zöldborsóhoz nyúltam, de ezzel a citromos-petrezselymes ízesítéssel ezt a "nehezebb" krumplifőzeléket is frissé és igazán tavaszi hangulatúvá facsartam. Szeretem én a krumplit. Miért ne szeretném? Szerintem ez az egyik legjobban formálható és alakítható főzelék alapanyag így nem véletlen, hogy gyakran kalandozom vele mindenfelé. Azt is mondhatnám, hogy a téli ételek Jolly Jokere. Mindent elvisel, mindennek örül és mindent meg is hálál. Cserébe igyekszem elhalmozni ezerféle földi jóval, amiket önző módon én is igen-igen kedvelek. Szóval krumpli! Kösz mindent! A NolTv csapatával videón is megörökítettük mindezt, amolyan pattogatott kukoricás, mozis hangulatban. Pop-pop! 

Recept 2 főre

10 cm póré fehér része aprítva

1 ek vaj

3 ek olaj

1 kg burgonya másfél-két centisre kockázva

2 babérlevél

1 csokor petrezselyem aprított szára

1 tk só

5 dl alaplé

1 csokor petrezselyemzöld finomra aprítva

1 ek étkezési keményítő

1 dl tejföl

fél citrom reszelt héja és kifacsart leve

6-8 szem pirított dió durvára aprítva

A vajat közepes lángon összeolvasztjuk az olajjal. Ráborítjuk a hagymát, finoman sózom és üvegesre dinsztelem. Egy-egy kanál vízzel meglocsolom, hogy gyorsabban puhuljon. Ráborítom a burgonyát, felöntöm az alaplével, babárral, sóval fűszerezem. Beleteszem a felaprított petrezselyem szárat elkeverem és lefedem. Forrástól számítva 8-10 perc alatt puhára főzöm. Ne főzzük túl, maradjon harapható. Két merőkanálnyit külön szedek és a felaprított petrezselyem kétharmadával pürésítem, majd visszaöntöm az alaphoz. A keményítőt egy keverőtálban kikeverem a tejföllel, adok hozzá fél deci vizet és besűrítem vele a főzeléket. Belereszelem a citrom héját, belefacsarom a levét és az egészet összemelegítem. Már nem forralom. Kóstolom és ha kell sózom, tovább savanyítom. Frissen őrölt borssal, dióval és a maradék petrezselyemzölddel tálalom. Tipp: érdemes fogyasztás előtt még egy kis citromhéjat ráreszelni, mert az adja az igazi bummot. 

A facebook-on is ott vagyok.