Joghurtos-avokádós burgonyafőzelék

1779078_10203647181526734_1378282025_n.jpg

Extra friss. Extra gyors. Extra finom. Ez megint egy amolyan kabáthoz a gombot főzelék. Akadt egy darab avokádóm (mostanában rengeteget eszem) és arra gondoltam, hogy jól menne ehhez a citromos krumplifőzelékhez. Nincs benne túl sok extra, korábban már készült hasonló, de ettől az olajosan krémes, érett avokádó cucctól kapott egy olyan íz-gellert, amit kár lenne kihagyni, már ha főzelékrajongó az ember. És ha valakiben felmerülne a kérdés, hogy mi a francot kezdjen az avokádó másik felével, akkor azt tudom csak mondani, hogy főzzön egyből dupla adagot, mert garantálom, hogy nem fog megmaradni.

Recept 2 főre

1 ek vaj

3 ek olaj

1 fej vöröshagyma, finomra aprítva

1 kg burgonya, két centisre kockázva

fél tk só

2 babérlevél

5 dl alaplé

1 dl natúr joghurt

1 ek étkezési keményítő

egy érett avokádó fele

1 csokor petrezselyemzöld aprítva, a szára vékonyra karikázva

negyed citrom reszelt héja és kifacsart leve

tálaláshoz olívaolaj, chilipehely

A vajat közepes lángon összeolvasztom az olajjal egy lábosban. Ráborítom a hagymát, finoman sózom majd 3-4 perc alatt puhára párolom. Egy-egy kanál vízzel meglocsolom, hogy gyorsabban puhuljon. Ráborítom a krumplit, felöntöm az alaplével, beledobom a bebérlevelet, a peterzselyem szárát, sózom és fedő alatt forrástól számítva 12-13 percig főzöm. Vigyázok, hogy ne főzzem túl, maradjon kicsit harapható. Az érett avokádót belekockázom egy magas falú mérőedénybe, rámerek egy bő merőkanálnyi főzeléket és az egészet összepürésítem. Visszaöntöm az alaphoz. A joghurot kikeverem a keményítővel és besűrítem vele a főzeléket. Már nem forralom, csak összemelegítem. Belekeverem a citrom levét, lereszelt héját  és a petrezselyem kétharmadát. Tálalásnál olívaolajjal, chilipehelyell ízesítem.

A facebook-on is ott vagyok.