Édeskrumplis sárgaborsó főzelék

10700425_10205194646692396_1032891325732203931_o.jpg

Nem csalás, nem ámítás. Édeskrumpli került a sárgaborsóba. Nem is értem, hogy ez eddig miért nem jutott az eszembe!? Mondjuk azt nem tudom, hogy mennyire megy ritkaságszámba, de én speciel azok közé tartozom, akik imádják a sárgaborsót. Elég csak rágondolni az illatára és összefut a nyál a számban. Most is nagyokat nyelek, mert az egész lakást belengi a fűszeres, fokhagymás illat. Imádom. Az édeskrumplit nem bonyolítottam túl, már az elején a hagymához adtam, hogy szépen szétfőjön mire a borsó megpuhul. Belefő az édeskés íze, egyből krémesíti is az alapot, szóval ezzel a kajával túl sok macera azért nincsen. Ez ismét egy jó példa arra, hogy van élet a betonfőzeléken túl. Szerintem megérdemli, hogy leemeljük a menzák zsíros, csúszós tálcáiról!

Hozzávalók

3 ek olaj

1 fej vöröshagyma, finomra aprítva

1 gerezd fokhagyma

1 tk currypor

1 tk őrölt rómaikömény

30 dkg édeskrumpli, másfél centisra kockázva

40 dkg sárgaborsó, megmosva

1,4 l alaplé

2 dl kókusztej

fél tk só

fél lime leve

tálaláshoz friss koriander, pirított magvak

Egy nagyobb lábosban, közepes lángon olajat hevítek. Ráborítom a hagymát, finoman sózom. 4-5 perc alatt puhára párolom. Egy-egy kanál vízzel meglocsolom, hogy gyorsabban puhuljon. Ráreszelem a fokhagymát, fűszerezem köménnyel, curryvel és hozzákeverem az édeskrumplit is. Egy percig tovább kevergetem, majd jöhet rá a borsó és az alaplé. Lefedve, nagy lángon kb. 40 perc alatt megfőzöm. Időnként forgassuk át. Egy szűk merőkanálnyit kiveszek és a kókusztejjel együtt pürésítem, majd visszakeverem az alaphoz. A lime levét belefacsarom, sózom. Durvára aprított magvakkal és friss korianderrel tálalom.

A facebook-on is ott vagyok!