Mazsolás, szardellás köles saláta. Ezzel-azzal kiegészítve.

18768291_10213759540489388_4022326215208443579_o.jpg

Ha valaki bátrabb lesz, mint én akkor nem fogja elkövetni azt a hibát, hogy csak egy adagnyit készít el ebből a salátából. Hangozzék nagyképűen, de az nem volt kétséges, hogy csodás lesz a végeredmény és azt sem gondoltam, hogy megmarad majd úgy kb. a fele. De arra nem számítottam, hogy Andris barátomnak is annyira ízlik majd, hogy kétszer is eszik belőle. Alig 10 percen belül. Pedig még csirkecicit is sütöttem mellé, nem csupán kölest szórtam elé, mint odahaza vidéken a csirkék elé. Tény, hogy imádom a szerdellát. Még akkor kattantam rá, amikor sok-sok évvel ezelőtt a Két duci hölgy című főzőműsor rabja lettem. Ők használták szinte mindenhez és úgy éreztem, hogy ha valaki, akkor ők aztán tudják, hogy mi kell a népnek. Tény, hogy imádom a mazsolát. Arról nincs pontos adatom, hogy mikor szerettem meg, de úgy emlékszem, hogy mindig azokat a túrós batyukat ettem a legszívesebben, amik messziről kiabáltak, hogy tele vannak vele. Tény, hogy imádom a curryt. Már gyerekként a rajongója lettem. Furcsa módon a csehszlovák rokonoktól kaptuk dobozszám, így mindig volt egy csomó belőle. Anyu használta is, ennek köszönhetőne rengeteg sárga kaját ettünk a '80-as években. 

Kölest viszont nem ettünk és a spárgát sem ismertük, kivéve a kötözőt amivel apu kötözte a szőlőt meg mindent, amihez kellett. Ezek szeretete csak később jött, de azt gonoltam, hogy itt az ideje annak, hogy a régit és az újat most összehozzam egy ilyen izében. Salátában. Tessék! Ez lett belőle! 

2 szardella filé

4 ek mazsola

fél tk curry

30 dkg köles

1 cukkini, kockázva

3 szál újhagyma, vékonyra karikázva

4-5 szál zöld spárgasíp, forrázva, majd felkarikázva

3 csokor petrezselyemzöld, durvára vágva

1 doboz főtt csicseriborsó, lecsöpögtetve

2 kisebb citrom reszelt héja és leve

4 ek olíva olaj

1 ek méz

4 ek pirított magmix (szotyi, töki, mandula) de lehet bármilyen olajos mag (száraz serpenyőben pirítva)

só, frissen őrölt bors

Egy lábosban felteszek forrni 1 liter vizet. Megsózom fél tk sóval. Forráskor beleteszem a spárgát, 2 percig főzöm, majd kiveszem, lehűtöm. A vízbe szórom a kölest és lefedve 12-13 perc alatt megfőzöm. Leszűröm és azonnal lehűtöm hideg folyóvízzel. Hagyom lecsöpögni. Közben egy nagyobb serpenyőben 1 ek olajat hevítek. Beleteszem a szardellát és közepes lángon, folyamatosan kevergetve megvárom amíg szétmállik. Ráborítom a mazsolát, átforgatom, megszórom curryvel és fél percig pirítom. Ráöntök 3 ek vizet, megvárom amíg elforr majd hozzákeverem a cukkinit. Átforgatom, fél percig kevergetem. Egy nagyobb tálban összekeverem az olajat, mézet, citromlevet. Ráborítom a kölest, majd hozzáadom a mazsolás cukkinit, a hagymát, a spárgát, csicserit, petrezselyem kétharmadát, reszelt citrom héját. Alaposan összeforgatom, sózom, borsozom. Tálaláskor megszórom pirított magokkal és a maradék petrezselyemmel.