Ajváros kapribogyós krumplifőzelék
Savanykás, krémes, langyosan és hidegen is nyugodtan kanalazható főzelék ez. Ha a lábunkat nem is dughatjuk a tengerbe, a nyelvünkkel nyalhatunk egy kanálnyi horvát tengeparti ihletet! :) Ajvár, kapri, krumpli. Remek édeshármas ebben a melegben.
Hozzávalók:
3 ek olaj
egy kisebb fej hagyma, finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma
80 dkg tisztított krumpli, 2-3 centisre darabolva
2 db babérlevél
5 dl víz
1 ek riszliszt
1 dl 30%-os tejszín vagy ennek megfelelő növényi alternatíva
1 dl ajvár
2 ek savanyított kapribogyó
2 ek kapribogyó lé
só, bors
tálaláshoz friss petrezselyemzöld, pirított magok
A hagymát 4-5 perc alatt pirítsuk meg az olajon. Locsoljuk meg 1-1 kanál vízzel, hogy gyorsabban puhuljon. Reszeljük rá a fokhagymát, kevergessük fél percig, majd keverjük hozzá a krumplit, öntsük fel a vízzel, dobjuk bele a babérlevelet, sózzuk negyed tk sóval, majd fedő alatt, 8-10 perc alatt főzzük puhára. (ne főjön szét) Egy szűk merőkanályit püréstsünk össze, majd forgassuk vissza az alaphoz. A tejszínt keverjük össze a liszttel, locsoljuk meg 1-2 evőkanál főzőlével, majd sűrítsük be vele a főzeléket. Ha túl sűrű, higítsuk tejszínnel vagy vízzel. Sózzuk, borsozzuk, forgassuk hozzá az ajvárt, kaprit és a kapri levét. Tálaláskor szórjuk meg magokkal, petrezselyemmel. Ennyi! :)