Sült brokkoli a tévé elé

Broki.jpeg

Egy brokkoli, bármit is csinálunk vele akkor is csak egy brokkoli marad. Nem tudom, hogy miért annyira hányatott a sorsa, de köze lehet ahhoz, hogy a legtöbb helyen -finoman szólva is- borzasztó bénán készítik el. Szétfőzve, ízetlenül, félvállról. Nem akarom feszegetni a témát, így inkább visszaidézem ennek a változatnak az ízét és arra bíztatok mindenkit, hogy tegyen vele egy próbát. Roppant egyszerű étel, semmilyen különleges hozzávalót nem igényel és ami még ennél is fontosabb, konyhai rutint sem. Nekem senki se magyarázza meg, hogy sütni-főzni bonyolult! Köretnek, nassolni valónak vagy egyszerű előételként is megállja a helyét, és cserébe semmi mást nem kér tőlünk, csak egy esélyt. 

 

Recept 1-2 főre

Hozzávalók

1 fej brokkoli ( fél kg)

3 ek étolaj

1 ek olíva olaj

fél tk só

chilipehely vagy cayenne bors ízlés szerint

1 ek szeletelt mandula

3-4 dkg kecskesajt vagy feta

A mártogatóshoz

2 dl tejföl

1 tk olíva olaj 

snidling vagy újhagyma szára finomra aprítva

frissen őrölt bors 

A sütőt előmelegítem 180-190 fokra. A brokkolit rózsáira szedem, egyelő méretűre vágom. Egy nagyobb zacskóba teszem az összeset, hozzáadom az olajat, sót, chilit és alaposan összerázom. Sütőpapírral kibélelt sütőtálcára borítom az egészet, vágott felületükkel lefelé fordítom őket és kb. 40 percig ( puhulásig) sütöm. A 35. percnél óvatosan kihúzom a tepsit, rászórom a mandulát és addig sütöm, amíg szépen megbarnulnak a mandulaszeletek. Itt már nem hagyom magára, nehogy megégjen. Kiveszem, tányérra borítom, rámorzsolom a sajtot és azonnal tálalom. A tejfölt gyorsan kikeverem az olajjal és a hagymával, megborsozom és a brokkolival együtt fogyasztom.