Currys halleves pirított zöldségekkel

1236073_10201998371787521_1567617270_n.jpg

Ha egy ételben minden friss és minden ressen ropog, akkor nálam már biztosan nyerő helyen áll. Persze ha a homok ropog a fogam alatt, azt én sem nagyon szeretem. Tudom, hogy milyen macerás az apró homokszemeket teljesen lemosni, de azt is tudom, hogy kellő folyóvíz mellett ez sem teljesen lehetetlen. Egyébként eső után soha nem veszek fejes salátát, mert akkor garantált a tonnányi homok a mosogatómedencében. Ennél a levesnél kicsi a homokropogás esélye, bár ha a tengerparton fogyasztjuk közepes szélviharban, akkor ez sem kizárt. Szeretem, mert nyáron kellemesen frissítő a limetól és a friss zöld fűszertől. Télen azért jó, mert átmelegít és a ropogós zöldségekkel a tavaszt idézi. Egyszóval ehető télen-nyáron, valamilyen indokot mindig találok rá. Szerencsére a hozzávalókhoz már sok helyen hozzájuthatunk, így egyáltalán nem süthető rá a "luxus" bélyege. Oké, a koriander és a kókusztej okozhat fejtörést, de tejszínnel és petrezselyemzölddel éppen annyira ízletes lesz. Ropogtassuk, szopogassuk, szürcsöljük. 

1 tk vaj

1 tk olíva olaj

1 fej vöröshagyma finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma reszelve

2 cm gyömbér reszelve

1 tk currypor

40 dkg csontos halaprólék

8 dl víz

1 tk barna cukor

1 dl kókusztej vagy tejszín

pár csepp lime vagy citromlé

1 ek szójaszósz (sós, kalkuláljuk bele)

chili ízlés szerint

friss koriander vagy petrezselyemzöld 

só, bors

1 sárgarépa vékony csíkokra vágva

5-6 dkg zeller vékony csíkokra vágva

1 szál újhagyma vékonyra csíkozva

1 kk vaj

1 gerezd zúzott fokhagyma

garnéla ízlés szerint (4 db/fő), tisztítva

A hagymát vaj és olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinsztelem, közben finoman sózom. Ráreszelem a gyömbért, fokhagymát és 1-2 percig tovább párolom. Curryvel fűszerezem, rádobom a megmosott halaprólékot, felöntöm a vízzel és 30-40 percig  fedő alatt főzöm. Az egészet átpasszírozom, majd visszateszem a tűzre. Felforralom, kókusztejjel (vagy tejszínnel) dúsítom, cukrozom. Ezzel már nem forralom, csak visszamelegítem. A felcsíkozott zöldségeket felhevített, füstölgő serpenyőben pár csepp olajon ressre pirítom. Picit sózom. A garnélákat olvasztott vajon mindkét oldalán 30-40 másodpercig pirítom, fokhagymával, pici sóval, frissen őrölt borssal fűszerezem. Tálalásnál friss korianderrel, chilivel, lime levével ízesítem.